uvlaćenje u sukob

Cipru nije jasno zašto mu Hezbollah prijeti

20.06.2024 u 23:25

Bionic
Reading

Cipar je četvrtak s nevjericom reagirao na upozorenja libanonskog Hezbollaha da bi otok mogao biti uvučen u sukob ako napetosti s Izraelom prerastu u pravi rat

Cipar, država članica EU-a najbliža Bliskom istoku, bila je zatečena komentarima šefa Hezbollaha Sayyeda Hassana Nasrallaha u srijedu da bi otok mogao biti meta ako dopusti Izraelu da koristi vojne objekte na Cipru u slučaju napada na Libanon.

"Republika Cipar ni na koji način nije uključena u ratni sukob", odgovorio je ciparski predsjednik Nikos Christodoulides, opisujući Nasrallahove komentare kao "neugodne".

Glasnogovornik EU-a također se izjasnio o prijetnji rekavši da su "svake prijetnje državi članici prijetnje Europskoj uniji".

Čini se da libanonska vlada pokušava obuzdati moguće posljedice Nasrallahovih komentara.

Privremeni libanonski premijer Najib Mikati kontaktirao je Christodoulidesa u četvrtak kako bi mu zahvalio na njegovom odmjerenom diplomatskom odgovoru, nazivajući Christodoulidesa "dragim prijateljem", rekao je ciparski izvor.

Ministar vanjskih poslova Abdallah Bou Habib također je razgovarao sa svojim ciparskim kolegom Constantinosom Kombosom kako bi istaknuo "kontinuirano oslanjanje" Libanona na ulogu koju je Cipar odigrao u regionalnoj stabilnosti, navodi se u priopćenju njegovog ureda.

Libanonski diplomatski izvor rekao je Reutersu da su njih dvojica razgovarali "kako bi razjasnili stvari", ali nisu elaborirali kako su se libanonski dužnosnici konkretno pozabavili Nasrallahovim prijetnjama.

Dužnosnici u Nikoziji jasno su dali do znanja da ne žele dalje raspravljati o ovom pitanju. 

Grčka, članica NATO-a i ključni saveznik, rekla je da Cipar i njegov narod imaju njegovu nepokolebljivu potporu.

"Prijetnja korištenjem nasilja je grubo kršenje Povelje UN-a", objavila je na platformi X.

Cipar se uvijek smatrao iznad bliskoistočne politike i nudio je utočište desecima tisuća Libanonaca koji su bježali od građanskog rata 1970-ih i 80-ih.

Lobirao je svoje partnere u EU-u da Libanonu ponude financijsku pomoć, a nedavno je uspostavila i pomorski koridor za slanje humanitarne pomoći Palestincima u Gazi kojima prijeti glad.

No, to se također događa u kontekstu poboljšanih veza Cipra s Izraelom i vidljivijeg angažmana britanskih suverenih baza na otoku u vojnim operacijama u Siriji i odnedavno u Jemenu. Poznato je i da izraelske zračne snage provode vježbe u zračnom prostoru Cipra, a posljednjih su godina dvije zemlje provele zajedničke vojne vježbe.

sve osim nogometa

Učitavanje...