IZNIMNO TEŠKA SITUACIJA

Civilima zatvoren pristup u 14 ruskih sela zbog ukrajinskog granatiranja

16.07.2024 u 22:10

Bionic
Reading

Pristup selima, njih 14, u južnoj ruskoj oblasti Belgorod koja graniči s Ukrajinom biti će zatvoren za većinu civila, objavio je u utorak guverner Vjačeslav Gladkov, navodeći kao razlog "iznimno tešku" situaciju zbog ukrajinskog granatiranja

U sela će od početka sljedećeg tjedna smjeti ući samo odrasli muškarci u pratnji vojnih ili vladinih dužnosnika te jedino u blindiranim vozilima te opremljeni šljemovima i pancirkama, pojasnio je Gladkov.

"Nadam se da se slažete da je neprihvatljivo pustiti žene i djecu u naselja koja se svakodnevno granatiraju. Već smo izgubili puno civila, a puno je i ranjenih. Naš je zadatak pojačeti mjere sigurnosti", rekao je guverner.

Belgorod je sve češća meta ukrajinskih dronova i granata, a u noći na utorak je u ukrajinskom napadu ranjeno četvero civila.

Sirene na zračnu uzbunu su svakodnevnica u istoimenom glavnom gradu, oko 40 km sjeverno od granice. Od početka rata u veljači 2022. u Belgorodu je poginulo više od 200 civila, a preko 1100 je ranjeno.

Privremena evakuacijska skloništa nisu dovoljna za sve ljude, upozorio je Gladkov te obećao mjesečnu pomoć u iznosu od 10.000 do 15.000 rubalja (110-170 dolara) za obitelji koje su prisiljene napustiti svoje domove i negdje drugdje pronaći smještaj.

Također će se odgoditi plaćanje režija, rekao je Gladkov.