vidljiv deficit

Ćorić: Vjerujemo u zdrav razum da se zaustavi povećanje plaća

07.05.2020 u 22:34

Bionic
Reading

'Još uvijek vjerujemo u zdrav razum, kompromis i činjenicu da su i predstavnici sindikata svjesni potrebe da se božićnice i regresi, odnosno dio njihovih materijalnih dobara za ovu godinu ne isplati. Odnosno, da se zaustavi povećanje plaća', komentirao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić nakon rebalansa proračuna

'Jasno je vidljivo da će deficit ove godine u proračunu biti između 23 i 25 milijardi kuna i u tom kontekstu jasno je da svi dijelovi društva, u ovom konkretnom slučaju, zaposleni u javnim i državnim službama moraju snositi dio solidarnosti. Jednostavno moraju biti solidarni s ostalima', kazao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić gostujući u Dnevniku Nove TV.

Ne vjeruje da će 'druga strana', kako kaže, ići s tužbama jer misli da postoje pravna rješenja koja onemogućuju, s jedne strane. Vjeruje u 'zdrav razum, kompromis i činjenicu' da su predstavnici sindikata svjesni potrebe da se božićnice i regresi za ovu godinu ne isplati odnosno, kako kaže, zaustavi povećanje plaća.

Ćorić je dodao kako se nadaju pozitivnom odgovoru sindikata s jedne strane unatoč negativnim izjavama nakon sastanka.

'Vjerujem da su glave sada nešto hladnije i da se hladnije promišlja o onome što smo predložili', smatra Ćorić i dodaje da u ovom trenutku nema informaciju o tome kad će se raspustiti Sabor.

'Onog trenutka kada se Sabor raspusti, onda takvi dogovori više jednostavno nisu mogući', objasnio je i dodao da u tom slučaju njihova prava ostaju ista.

Zajedno s ministrom financija Zdravkom Marićem te ministrom rada Josipom Aladrovićem 'drži da je najdublja faza lockdowna hrvatske ekonomije - prošla'.

Kada Vlada bude samo tehnička, nije jasno koliko će moći učiniti za poslodavce.

'Mi ne znamo kad će se dogoditi raspuštanje Hrvatskog sabora. Ono što sigurno mogu reći u ovom trenutku je da ne postoji ideja automatskog produljenja mjera na prvi signal od strane poslodavaca. Idemo prvo skočiti pa reći 'hop!' Idemo svi dati sve od sebe, kao što smo dali proteklih mjeseci razumijevajući lockdown, a sad i otpuštajući gospodarstvo fazu po fazu. Onda ćemo vidjeti kako će funkcionirati ova turistička sezona', kazao je Ćorić.

Navodi da, prema informacijama koje ima od ministra turizma Garija Cappellija i iz nekih drugih zemalja, iako su informacije raznorazne - da postoji interes za Hrvatskom obalom ove godine.

Za novi izborni program Hrvatske demokratske zajednice navodi da se polako dijele zadatci.