blokada vlasti

Čovićeva inicijativa: 'Pokušat ćemo vratiti radno ozračje za funkcioniranje BiH'

27.05.2024 u 16:22

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je u ponedjeljak da će ovoga tjedna pokušati okupiti čelnike vladajućih srpskih i bošnjačkih stranaka kako bi riješili višemjesečnu blokadu državnih institucija, koja je kulminirala nakon donošenja UN-ove rezolucije o genocidu u Srebrenici

"Nije teško pronaći temu kojom ćete uzburkati duhove i zaustaviti procese. Pokušat ćemo vratiti radno ozračje nužno za funkcioniranje na razini BiH", rekao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru nakon sjednice vodstva HDZ-a Bosne i Hercegovine.

Nakon što je UN u četvrtak donio rezoluciju o genocidu u Srebrenici, vlasti Republike Srpske predvođene Miloradom Dodikom najavile su kako će pokrenuti razdruživanje od Bosne i Hercegovine, izazvavši oštre reakcije bošnjačke strane i međunarodnih organizacija u BiH.

To je posljednji u nizu događaja koji su produbili krizu koja traje od početka travnja, nedugo nakon što je donesena odluka o otvaranju pregovora EU s BiH. Tada je visoki međunarodni predstavnik Shristian Schmidt nametnuo izmjene izbornog zakona BiH , što je također naišlo na oštre kritike vlasti iz Republike Srpske.

U međuvremenu državno Vijeće ministara, Zastupnički dom i Dom naroda državnog parlamenta nisu donijeli niti jedan reformski zakon potreban za nastavak europskog puta zemlje.

Blokirano je i donošenje proračuna koje je uvjet kako bi BiH mogla aplicirati za sredstva Plana rasta od milijarde eura. Zajedno s HDZ-om BiH, vlast na državnoj razini čine probošnjačka trojka sastavljena od SDP-a BiH, Naše stranke i Naroda i pravde te SNSD Milorada Dodika.

"U ovome tjednu pokušat ćemo organizirati sastanak svih predsjednika stranaka koji participiraju u vlasti kako bi vidjeli kako upravljati ovim procesima. Bojim se bez proračuna nećemo moći koristiti sredstva iz Europske unije", istaknuo je Čović.

Izrazio je i uvjerenje kako će se sutra imenovati Marin Vukoja, kao hrvatski sudac u ustavni sud na što se čeka gotovodvije godine. Taj su izbor osporavale bošnjačke stranke, vrlo slično kao što ustavni sud blokiraju vlasti Republike Srpske koje odbijaju imenovanje dvojice srpskih sudaca.