benjamin netanyahu

Čovjek od čelika: Još jedan nevjerojatan povratak 'mađioničara Bibija'

11.10.2024 u 14:25

Bionic
Reading

Prije godinu dana izgledalo je da je gotova dugogodišnja karijera Benjamina Netanyahua na čelu Izraela. Nakon katastrofalnog neuspjeha njegove vlade da spriječi Hamasov napad 7. listopada jedva se držao iznad vode. Od potpunog potopa čuvala ga je samo činjenica da u nemirnim vremenima nikome ne trebaju dodatne nestabilnosti

Godinu kasnije Netanyahu je popravio svoj imidž nakon što je naredio niz odvažnih napada na ciljeve Hezbolaha, militantne skupine koju podržava Iran. Eksplozije tisuće pejdžera, a onda i ubojstvo vođe skupine Hasana Nasrale, ostavili su ostatak svijeta u čudu te povećali njegovu popularnost kod kuće.

Budući da se Iran otvoreno pridružio sukobu, pitanje je koliko će daleko Netanyahu ići u svom nastojanju da preoblikuje Bliski istok u korist Izraela, ali i sebe samog.

'Sad je u puno boljoj poziciji da ostane na vlasti. Ima prostora za disanje', rekao je Nimrod Goren, izraelski akademik i suradnik na Institutu za Bliski istok, za Politico.

Vrlo izazovna godina

Netanyahu je prebrodio niz oluja koje su signalizirale skori raspad njegove koalicije – od toga hoće li se dogovoriti o prekidu vatre u Gazi do političke krize zbog dugotrajnog izuzeća od služenja vojske za ultraortodoksnu izraelsku mladež.

Prošle godine našao se u slijepoj ulici. Nakon napada Hamasa na južni Izrael u listopadu, koji se smatra najgorim sigurnosnim propustom od Jomkipurskog rata 1973. (zbog kojeg je okončana karijera Golde Meir), podrška Netanyahuu i njegovoj stranci Likud srozala se na najniže grane. Čak su se i njegovi dužnosnici pribojavali da će uskoro biti smijenjen.

Mjesec dana nakon napada bivši izraelski premijer Ehud Olmert opisao ga je kao 'emocionalno uništenog' jer, umjesto da živi u skladu sa svojim imidžem kao 'gospodin sigurnost', razotkriven je kao 'gospodin s*anje'.

Nedavno je i ministar obrane Benny Gantz, smatran čovjekom koji bi mogao preuzeti mjesto premijera, napustio Netanyahuov ratni kabinet i žestoko osudio njegovo vodstvo. On je, rekao je tada Gantz, svoje osobne političke stavove stavljao ispred poslijeratne strategije za Gazu.

  • +5
Benjamin Netanyahu govori na Općoj skupštini UN-a Izvor: EPA / Autor: STEPHANI SPINDEL

Čovjek od čelika

No Gantz je sada podržao agresivnu izraelsku strategiju u regiji. U autorskom tekstu ovog tjedna za The New York Times, dao je punu podršku Netanyahuovim vojnim operacijama u Libanonu.

'U razdoblju nakon 7. listopada jasno je da Izrael mora - i svijet bi trebao - biti proaktivan i odlučan u suočavanju s prijetnjom koju iranski režim predstavlja za postojanje Izraela i budućnost regije', napisao je Gantz.

Pozvao je druge vlade da slijede primjer Izraela i sustavno degradiraju iranske opunomoćenike: Hezbolah i jemenske hutiste.

Otkako je pokrenuo veće operacije protiv Hezbolaha u Libanonu, Netanyahuov rejting je u uzlaznoj putanji, a njegova se stranka sada vratila s rekordno niske razine na vodeću poziciju u nacionalnim anketama.

Analitičarka Dahlia Scheindlin za Politico je rekla da su sve agresivnije izraelske akcije u regiji odigrale veliku ulogu u rehabilitaciji njegova imidža, što je pak razbjesnilo njegove protivnike.

  • +3
Prosvjed podrške Izraelu uoči godišnjice Hamasova napada Izvor: Profimedia / Autor: Lab Ky Mo / Zuma Press / Profimedia

'Prvih šest mjeseci nakon 7. listopada njegova podrška je padala. Zaostajao je za Bennyjem Gantzom za 20 bodova. Ali od travnja se polako i postupno popravlja', rekla je. Tada su Izraelske obrambene snage ubile generala Mohamada Rezu Zahedija, višeg zapovjednika iranske Islamske revolucionarne garde.

I podrška Likudu raste

Tada je i Likud prvi put od napada Hamasa bio na prvom mjestu, samo nekoliko tjedana nakon što je izraelska vojska u srpnju ubila glavnog zapovjednika vojnog krila Hamasa Mohameda Deifa i političkog vođu militanata iz Gaze Ismaila Haniju.

Od eksplozija pejdžera među Hezbolahovim borcima i ubojstva njihova vođe Nasrale podrška Likudu samo raste. Netanyahu je imao koristi i od nedavnog povratka Gideona Sa'ara u vladajuću koaliciju, a on je napustio ratni kabinet u ožujku.

Sa’ar je 2019. osnovao stranku Nova nada nakon neuspješnog izazivanja Netanyahua za čelnu poziciju u Likudu, a njegov povratak u vladu povećava premijerovu većinu u Knessetu sa 64 na 68. Izraelski parlament Knesset ukupno ima 120 mjesta.

Što će biti na sljedećim izborima?

Netanyahuovi politički protivnici tješe se sadašnjim anketama koje pokazuju da bi Likud ipak dobio manje od 35 mjesta, koliko je osigurao na prošlim izborima. Njegova desna koalicija i dalje bi se borila za kontrolu većine u Knessetu.

Sljedeći izbori za Knesset trebali bi biti održani u listopadu 2026. No akademik Goren rekao je da izraelske koalicijske vlade obično ne izdrže do kraja predviđenog mandata, tako da će se vjerojatno ranije ići na glasanje.

  • +7
Iranski napad na Izrael Izvor: Profimedia / Autor: Jack GUEZ / AFP / Profimedia

Bivši Netanyahuov izborni savjetnik Nadav Shtrauchler rekao je za Politico da još uvijek sumnja u to da njegov bivši šef može pobijediti na sljedećim izborima.

'Raste prema anketama i na vrlo dobrom je valu, ali ovo još nije gotovo', rekao je. 'Mislim da ljudi neće zaboraviti 7. listopada', dodaje.

Shtrauchler je bio voditelj kampanje izraelskog vođe za parlamentarne izbore 2019., kad je on imao još jedan od svojih iznenađujućih povrataka. Dakle njegove riječi imaju težinu.

No Bibi je i prije prkosio predviđanjima. Prvi put je dobio nadimak 'mađioničar Bibi' 1990-ih, nakon što je pobijedio Shimona Peresa na izborima održanim mjesecima poslije atentata na tadašnjeg premijera Yitzhaka Rabina.

Rijetki su također vjerovali da bi mogao pobijediti 2015., s obzirom na to koliko se tada govorilo o mogućoj kaznenoj istrazi njegovih navodnih zlouporaba povjerenja i prevara.

Ipak, Bibi je izvukao još jednog zeca iz šešira i osigurao ponovni izbor udvarajući se izraelskoj krajnjoj desnici i vjerskim nacionalistima, a tu taktiku ponovio je 2019.