nastavlja prema istoku

Crveni meteoalarm u dvije regije: Tuča protutnjala kroz sjever Hrvatske i dio Zagreba

01.07.2024 u 13:05

Bionic
Reading

Državni hidrometeorološki zavod oglasio je meteoalarm crvenog stupnja za zagrebačku i osječku regiju

Najavljeno nevrijeme stiglo je u Hrvatsku, a u okolici Zagreba, točnije i Zaprešiću padala je tuča veličine lješnjaka. Tuča je padala i u Kašini te na zagrebačkom Bukovcu i u Rematama.

  • +22
Nevrijeme u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Kako javlja Ravnateljstvo civilne zaštite, županijski centar 112 Zagreb zaprimio je 30-ak dojava o posljedicama olujnog nevremena koje je oko 15 sati zahvatilo zapadni dio Zagrebačke županije te zapadni dio Grada Zagreba.

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Jurić

Meteorolozi najavljuju postupan porast naoblake, najkasnije na jugu. U unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu mjestimice kiša i grmljavina, lokalno i izraženi pljuskovi, u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj vjerojatno je i grmljavinsko nevrijeme.

U Dalmaciji se kiša očekuje tek u noći na utorak. Vjetar slab do umjeren jugozapadni u okretanju na prolazno jak, ponegdje i olujan sjeverni i sjeverozapadni. Na Jadranu slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak, krajem dana će na sjevernom dijelu zapuhati bura. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 28 i 33 °C.

  • +4
Nevrijeme u Zaprešiću Izvor: Pixsell / Autor: Marko Jurić

Grmljavinsko nevrijeme u osječkoj regiji

Lokalno grmljavinsko nevrijeme uz prolazno olujan vjetar i tuču. Vjerojatnost grmljavine je 80 %. Za osječko područje je crveni meteoalarm oglašen i zbog iznimno visoke temperature. Temperatura neće pasti ispod 20 stupnjeva Celzijevih.

Crveni meteoalarm oglašen je i u zagrebačkom području. Najavljeno je lokalno grmljavinsko nevrijeme uz prolazno olujan vjetar i tuču. Vjerojatnost grmljavine je također 80 %.

Meteoalarm narančastog stupnja oglašen je za riječku regiju

Moguće je lokalno grmljavinsko nevrijeme uz prolazno olujan vjetar i tuču.

Narančasti meteoalarm oglašen je i za dubrovačku regiju zbog izuzetno visoke temperature. Naime, DHMZ prognozira da će minimalna tempetura zraka biti 26 Celzijevih stupnjeva.

Danas poslije 17 sati najavljeno je grmljavinsko nevrijeme te su mogući prekidi u radu žičare Sljeme. Informacije o prekidu rada pravovremeno ćemo objaviti.

Tuča već poharala dijelove Slovenije

Veći dio Slovenije pogodilo je u ponedjeljak popodne snažno nevrijeme, sa superćelijiskom olujom, najrazorijnom grmaljivonskom olujom, koja se obrušila na područje Novega Mesta i tučom od dva centrimetra kod Šentvida, priopćila je Agencija za okoliš (Arso).

Arso navodi da će nevrijeme trajati cijelo popodne i večer te je stoga označen narančasti alarm uzbune.

Oluja s tučom koja se kretala od Postojne preko Ivančne Gorice i Novoga Mesta sada slabi, dodaje Arso. Najsnažnij udar vjetra je izmjeren u Novom mestu, a iznosio je 63 kilometra na sat.

Jedan krak oluje se kretao od Lesca, kod Radovljice, i Ljubljane prema sjeveroistoku i pogodio je područje Velenja, gdje je zabilježeno 28 mm kiše. U Mozirju je u 30 minuta zabilježeno 26 mm padavina, a na Rogli 21 mm.

"Stvaraju se nove oluje i tako će najvjerojatnije biti cijelo popodne", upozoraca Arso.

Vatrogasci su već izašli na intervencije u Velenju i Šmartnom ob Paki.

U Cerknom je vjetar srušio veliki broj stabala, a jedno od njih je palo na stambeni objekt

U Kamniku su poplavljene neke kuće i kamp.

Nove oluje se stvaraju na sjeveru Italije i Primorskoj te se pomiču prema sjeveroistoku. Arso upozorava i na porast bujičnih vodotokova.