POČEO STRANAČKI KONGRES

CSU bira novo vodstvo stranke

15.12.2017 u 16:24

Bionic
Reading

Podrškom pregovorima o sastavljanju koalicijske vlade sa socijaldemokratima u petak je u Nuernbergu otvoren dvodnevni stranački kongres Kršćansko-socijalne unije (CSU) na kojem će biti izabrano i vodstvo stranke.

„Mi ne želimo igrarije i taktiziranje nego da Njemačka što brže i bez oklijevanja dobije stabilnu vladu“, rekao je prilikom otvaranja kongresa glavni tajnik CSU-a Andreas Scheuer.

CSU bi zajedno s Kršćansko-demokratskom unijom (CDU) većom strankom demokršćanske Unije CDU/CSU sljedećeg tjedna trebao započeti s pripremnim razgovorima o mogućnostima formiranja koalicijske vlade s SPD-om. Redovni kongres CSU-a održava se nakon što je početkom mjeseca vrh stranke donio odluku o podjeli vlasti na vrhu stranke i Bavarske, gdje je CSU vladajuća politička snaga.

Horst Seehofer, koji trenutno obavlja funkciju predsjednika CSU-a i bavarskog premijera, bi trebao ostati na mjestu predsjednika stranke dok bi dosadašnji bavarski ministar financija Markus Soeder trebao biti izabran na mjesto predsjednika Bavarske vlade.

CSU se nalazi u fazi prestrukturiranja nakon što je na parlamentarnim izborima u rujnu pretrpio pad broja birača koji su se djelomično okrenuli desno radikalnoj Alternativi za Njemačku (AfD). Vrh stranke je nakon toga najavio promjene smjernica stranke i oštriju useljeničku politiku u sklopu priprema za pokrajinske izbore u Bavarskoj koji se održavaju na jesen sljedeće godine.

Horst Seehofer je u razgovoru za javni servis ARD u petak uoči početka kongresa objasnio kako se stranka sada želi koncentrirati na stabilne uvjete u stranci i Bavarskoj. „Mi smo u fazi izlaska iz oluje proteklih mjeseci i prelaska u fazu uspinjanja“, rekao je Seehofer.

  • +17
Sva lica Angele Merkel Izvor: Reuters / Autor: EDGARD GARRIDO

U petak poslijepodne bi se sudionicima kongresa trebala obratiti njemačka kancelarka i predsjednica sestrinske stranke CDU Angela Merkel. Odnosi CDU-a i CSU-a su posljednje dvije godine, zbog protivljenja bavarskih demokršćana liberalnoj izbjegličkoj politici Angele Merkel, pretrpjeli nekoliko dubokih kriza.