IZMEĐU REVIZORA I GRAĐANA

Čuvajte se ovrha: KBC Zagreb i dalje zbog duga od 25 kuna skida 700 kuna s računa građana

08.06.2018 u 21:07

Bionic
Reading

Najveći klinički bolnički centar u Hrvatskoj, KBC Zagreb, prošle godine našao se na udaru javnosti, ali i resornog ministarstva zbog masovnih ovrha prema građanima zbog pojedinačnih dugova za participaciju od 25 kuna koji su u konačnici plaćali 700 kuna. No bolnički centar u isto je vrijeme i na udaru državnih revizora koji su češljajući poslovanje zaključili kako ova ustanova neučinkovito naplaćuje dugove

Naime u najnovijem izvješću Ureda za državnu reviziju uočen je problem milijunskih dugova koje je KBC Zagreb propustio naplatiti od pacijenata. Riječ je o pojedinačnim iznosima od 25 kuna za participaciju.

Gotovo 20 milijuna kuna duga napravljenog između 2005. i 2013. bačeno je u vjetar jer su potraživanja otišla u zastaru.

S obzirom na to da bolnice uglavnom posluju u crvenom, propuštanje naplate tolikog iznosa revizorima je zasigurno ukazalo na, u najmanju ruku, šlampavo vođenje financija.

U reviziji stoji kako KBC nije poduzimao ništa po pitanju naplate dugova, osim slanja opomena. No većina onih kojima su u konačnici na kućnu adresu stigle ovrhe, čiji je iznos premašivao 700 kuna iako dug iznosi tek 25 kuna, tvrde kako nikada nisu dobili račun od ovog kliničkog bolničkog centra.

S obzirom da sami nisu bili u stanju naplatiti participaciju od građana, KBC Zagreb posegnuo je za najučinkovitijom i po građane najštetnijom mjerom: angažirali su dva odvjetnička društva, Par i Gradac te Smolčić i partneri.

Tijekom 2017. poslane su ovrhe na adresu nekoliko tisuća građana koji su od 2014. prošli kroz KBC Zagreb.

'U veljači 2018. dostavili su Odvjetničkom društvu Smolčić i partneri potraživanja u iznosu 2,7 milijuna kuna koja se odnose na razdoblje od 1. siječnja 2014. do 30. travnja 2018. godine. Oni su pak izdali 9374 rješenja o ovrsi, stoji u očitovanju KBC-a državnim revizorima. Većina predmeta odnosi se na dug od 25 kuna koji su zbog ovršnih troškova naplaćeni u iznosu od 700 kuna', stoji u odgovoru KBC-a na primjedbe revizije.

  • +16
KBC Zagreb Izvor: Pixsell / Autor: Filip Kos/PIXSELL

U reviziji koju je krajem svibnja objavio Državni ured za reviziju navodi se da će u 'daljnjem periodu radi izbjegavanja zastare i nemogućnosti naplate, kontinuirano poduzimati mjere naplate', što znači da građani iste ovrhe mogu i dalje očekivati.

Zbog pritužbi građana nakon što im je ovrhom s računa skinuto 700 kuna zbog duga od 25 kuna i činjenice da većina prije ovrhe nije dobila nikakav račun ni opomenu, 2017. upućena je u KBC Zagreb inspekcija Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Potrošili 143 milijuna kuna bez propisne javne nabave

Revizori se u KBC-u Zagreb nisu bavili samo naplatom dugova. Češljajući javne nabave u ovoj instituciji, koja zapošljava gotovo pet i pol tisuća djelatnika, zaključili su kako je nabava lijekova i potrošnog materijala teška čak 143 milijuna kuna obavljena bez propisanih postupaka javne nabave.

Također su uočili šlampavost u podacima o stanovima u vlasništvu KBC-a Zagreb. U poslovnim knjigama imaju evidentirano 13 stanova, a u popisu nekretnina piše da ih imaju osam više. Dakle propustili su u poslovne knjige upisati pet stanova u Zagrebu i tri na Rabu.

Od ukupno 21 stana, 11 stanova dano je u najam ili na čuvanje, a preostali su ili prazni ili bespravno useljeni. KBC Zagreb propustio je i zakonsku obvezu da podatke o nekretninama dostavi Ministarstvu državne imovine.