Cvjetovi tikvica punjeni mladim kozjim sirom ... ludilo!
Nije mi namjera vadit' mast poštenim radnim ljudima u Zagrebu, ali stvarno uživaaam!!!
I opet je priča vezana uz rapsku bakicu. Bila sam neki dan u spizi i ukazala mi je na cvjetovetikvica u vrtu. Nisam ih imala namjeru spremati za večeru, jer ih zapravo nikada nisamspremala, kuhala, prigala ... ali što je to za mene!
Odmorna,radoznala, kreativna i nadobudna - kakva sam uglavnom na godišnjem,bacila sam se na posao!
Bilo mi jee prviii puut samo jednoom prva zora svićeeee ... ?!?! Hm ... mali kinky predah ;).
Elem, napravila sam punjene tikvice s mladim kozjim sirom i porilukom (isto iz bakinog vrta), bacila ih u neku vrst' tempure i poslužila kao predjelo špagetima sa šalšom (pomidori su ... znate od kuda ...). Neprocjenjivo!
za dvije osobe
6 cvjetova tikvica malih, srednjih ili velikih ;)
200 g mladog kozjeg sira
1 poriluk
malo sirnog namaza
maslinovo ulje
papar
sol
tempura
brašno
voda
1 jaje
sol
kurkuma
Cvjetove tikvica isperite pod laganim mlazom hladne vode. Otkinite svakom tučak i posušite kuhinjskim papirnatim ubrusom (da, da znam se i ja književno izražavat').
U posebnu zdjelu stavite kozji sir, žlicu sirnog namaza, nasjeckani poriluk i maslinovo ulje. Promiješajte sastojke kako biste dobili glatku smjesu. Ako nije dovoljno glatka dodajte još maslinovog ulja. Posolite i popaprite po želji.
Svaki cvijet rastvorite i u sredinu, malom žlicom ugurajte dio smjese. Kad je punjen zavrnite mu vrh kako smjesa ne bi istjecala tijekom prženja. Postupak ponovite sa svakim idućim cvijetom.
Odložite cvjetove na poseban tanjur i spremite tempuru. Ovo nije klasična tempura, jer sam ubacila jedno jaje. Dakle, u posebnu posudu stavite brašno, vodu, sol, jaje, malo mlijeka i prstohvat kurkume. Smjesu dobro zamutite. Mora biti gusta i pomalo ljepljiva.
U tavu ulijte dosta ulja. Najbolje do pola. Tave. Stavite ga na vatru i pustite parminuta da se jako ugrije. Za to vrijeme svaki cvijet umočite u tempuru i vratite na tanjur. Kad je ulje dovoljno vruće ubacite jedan po jedan u tavu i pržite!
Morate ih okrenuti par puta kako bi se ravnomjerno prepržili.
Kad su poprimili zlaćanu boju i stanovitu hruskavost - izvadite ih na kuhinjski papirnati ubrus i pustite da se višak ulja ocijedi odnosno upije.
Servirajte toplo uz zelenu salatu s malo svježeg bosiljka. U salati. Ne po cvjetovima tikvica :).
I uživajtee u ovoj ljetnoj poguziji! Joooj što volim poguzijeee!!!
Ma ča je lipo ovo cviće - pazi ga!
Smjesa za punit cviće ... ako vam ostane viška ubacite je sljedeći dan u omlet! :P
Improvizirana tempura
Svi sastojci na broju!
(Na)punjeni cvjetovi tikvica bivaju ...
uvaljani u tempuru, (otom?!) potom ...
... duboko prženi u tavi ...
... dobro ocijeđeni i šesni ...
... servirani i , na koncu konaca, pojedeni :P