DO KUDA SEŽE OFENZIVA?

Cvrtila: Izrael će stati kad dođe do urbanih područja

  • +14

Izraelska ofenziva na Palestinu

Izvor: Reuters / Autor: reuters

Bionic
Reading

Iako su oči svijeta uperene u istočnu Ukrajinu, jučer je opasno eskaliralo i nasilje u pojasu Gaze. Izrael je sinoć krenuo u kopnenu ofenzivu, koju se ne libi i proširiti. Kada će Izrael u svom vojnom pohodu reći dosta, pokušao je u Dnevniku 3 HTV-a odgovoriti stručnjak za geopolitiku Vlatko Cvrtila, a situaciju na terenu u Dnevniku Nove TV opisao je hrvatski veleposlanik u Izraelu Pjer Šimunović

'Nakon jučerašnjih neuspješnih i neizravnih pregovora između Izraela i Hamasa u Kairu, uz egipatsko posredovanje, danas, 11. dana eskalacije sukoba i prvog dana izraelske kopnene operacije, sukob je nastavljen pojačanom žestinom. Izrael od sinoć provodi svoju kopnenu operaciju kojoj je prvenstveni cilj uništenje mreže tunela koja se iz Gaze proteže prema Izraelu, s krajnjim ciljem prebacivanja Hamasovih operativaca i izvođenja operacija na teritoriju Izraela. Sa svoje strane Hamas i dalje nastavlja s raketnim udarima, prvenstveno na jugu Izraela, ali također po dubini Izraela. Upravo prije nekoliko sati bila je jedna značajna uzbuna u Tel Avivu tijekom koje je Hamas prema metropolitanskom području Tel Aviva lansirao najmanje pet raketa koje su, koliko se zna, sve presretene izraelskim proturaketnim sustavom Iron Dome', opisao je Šimunović u Dnevniku Nove TV.

Sve je, pojašnjava Šimunović, započelo otmicom i ubojstvom trojice izraelskih tinejdžera na Zapadnoj obali nedaleko od Hebrona, za što Izrael optužuje Hamas. Uslijedila je izraelska operacija, na koju je raketnim napadima na jug Izraela odgovorio Hamas. 'Posljednja eskalacija je krenula upravo slijedom činjenice da su snage Hamasa kroz jedan tunel pokušale izbiti na teritorij Izraela i izvesti napad na jedan kibuc, što je Izrael navelo na ovu posljednju eskalaciju koja sada uključuje i kopnenu operaciju', kaže Šimunović.

Većina žrtava zasad dolazi s palestinske strane, brojka se kreće oko 270, a među njima su i djeca. Hrvatska, naravno, nasilje osuđuje, pojašnjava Šimunović.

Ovoga trenutka je apsolutno najvažnije osiguranje prekida vatre i zaustavljanje razaranja i ljudskih žrtava, prvenstveno civilnih. EU i Hrvatska osuđuju neselektivne raketne napade Hamasa na teritorij Izraela. Izrael, naravno, zadržava svoje pravo na samoobranu, pri čemu mora pokazati maksimalnu suzdržanost, i te su poruke odaslane Izraelu s niza adresa, uključujući EU i SAD. Republika Hrvatska, kao i EU, kao i najveći dio međunarodne zajednice, pokazuje veliko žaljenje zbog velikih civilnih žrtava do kojih svejedno dolazi', kazao je Šimunović.

Tuneli koje koristi Hamas prijetnja su i zbog naoružanja koje na taj način dolazi iz Egipta, ali i zbog eventualnih boraca Hamasa koji bi mogli doći na izraelski teritorij, pojašnjava pak u Dnevniku HTV-a Vlatko Cvrtila.

'Ne radi se samo o tome da je Izrael jedna strana koja je odlučila napraviti jedan vojni pohod, nego treba uzeti u obzir i ono što se događalo ranije, što se događalo posljednjih nekoliko mjeseci. I Hamas je sa svoje strane činio sve kako bi razbuktao sukob jer u ovom trenutku nema podršku koju je imao prije osam godina kada je došao na vlast u pojasu Gaze. Dakle, i on ima svojih interesa kako bi razbuktao sukob i dobio veću podršku unutar palestinskog naroda', kaže Cvrtila.

Cilj je Izraelcima prije svega uništiti tunele, no izraelski premijer Benjamin Netanyahu danas je kazao da postoji mogućnost proširenja ofenzive.

Vrlo vjerojatno će kopnena akcija ići do granice urbanih područja. Izraelska vojska s tenkovima i ostalim naoružanjem može se dobro snalaziti u ruralnim područjima, međutim, vrlo teško bi bilo ratovati u urbanim područjima. Možemo očekivati da će operacija zastati u onom trenutku kada će izraelske snage procijeniti da im se značajno povećava opasnost od velikih žrtava i da su postigli ciljeve, odnosno da su u području koje graniči s Izraelom uništili sve ono što prijeti Izraelu. Neće ulaziti u urbana područja, ali bi se mogli zadržati u ruralnim dijelovima', kazao je Cvrtila.