hrejting otkrio

Da su sada izbori jasno je tko bio stolovao na Pantovčaku

22.04.2019 u 21:21

Bionic
Reading

U središnjem Dnevniku HTV-a objavljeni su rezultati drugog redovitog mjesečnog istraživanja HRejting. Riječ je o istraživanju koje je za HRT provela Promocija plus prema načelu 'cijela Hrvatska - jedna izborna jedinica'. HRejting obuhvatio je u anketi 1400 ispitanika od 12. do 18. travnja.

Da je jučer održan prvi krug predsjedničkih izbora Kolinda Grabar Kitarović ponovno bi dobila najviše glasova - više od 35 posto, Zoran Milanović zaostaje za njom 17 posto. U odnosu na prošli mjesec potpora je aktualnoj predsjednici narasla za 1,5 posto, javlja HRT.

Svima ostalima ostala je ista ili pala. Zoranu Milanoviću potpora je pala za 1 posto.

Najbliža je vodećem dvojcu bivša predsjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, a sad predsjednica Starta Dalija Orešković koju bi biralo 9,5 posto birača.

Slijedi Ivan Vilibor Sinčić, čelnik Živog zida, s pet posto, a iza njega je sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić

Kako dvoje najviše plasiranih kandidata prolaze u drugom krugu izbora?

Da je jučer održan drugi krug predsjedničkih izbora, Kolinda Grabar-Kitarović danas bi primala čestitke za drugi predsjednički mandat. Dobila bi gotovo 13 posto glasova više od protukandidata. Za aktualnu predsjednicu glasovalo bi više od 53 posto birača, dok bi Zoran Milanović bio odabir njih 40 posto.

Čak i kad bi se dogodilo nemoguće - da pridobije svih 6 i pol posto neodlučnih - opet je otprilike isto toliko u zaostatku. Nedostižnosti Kolinde Grabar-Kitarović sigurno pridonosi i jedan podatak iz HRejtinga - više od 10 posto SDP-ovih birača u drugom bi krugu glasovalo za HDZ-ovu kandidatkinju.

Disciplina HDZ-ovi birača, pak, i na predsjedničkim je izborima na djelu. Njih gotovo 95 posto ne dvoji koga treba zaokružiti.