PREMIJERA UPOZORAVALI DIPLOMATI

Dačić znao da mu se savjetnik sastaje s kriminalcima

02.07.2013 u 15:24

Bionic
Reading

Premijer Srbije opet se našao usred političkog skandala. Njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost, poduzetnik Ivica Tončev, bio je poslovni partner i u kontaktima s različitim balkanskim kriminalcima, otkrilo je istraživanje beogradskih istraživačkih novinara, objavljeno u tjedniku NIN.

Jedan od tih kriminalaca bio je Branislava Šaranovića, crnogorski krijumčar drogom i važan član crnogorske mafije od prije poznat u policijskim krugovima. Nepoznati napadači Šaranovića su izrešetali automatskom puškom u Beogradu 2009. godine. Dačićev savjetnik potvrdio je novinarima CINS-a da je Šaranovića upoznao 2006. godine kada mu je prodao građevinsku tvrtku. Dokumenti te tvrtke registrirane u Austriji pokazuju da Tončev bio direktor sve do 2009. godine, dugo nakon što je postao Dačićev savjetnik za nacionalnu sigurnost, pišu novinari Centra za istraživačko novinarstvo iz Beograda i Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). www.cins.org.rs/?p=13569

Ključan materijal novinarskog tima u kojem su Stevan Dojčinović, Bojana Jovanović i Christoph Zotter, je izvještaj pod nazivom „Informacija o aktivnostima i kontaktima Ivice Tončeva“, koji je sredinom 2012. godine za vlastite potrebe sastavila Bezbedosno informativna agencija (BIA).

Prateći Tončeva obavještajci su bilježili da njegove kontakte s barem pet pripadnika kriminalnih grupa, od čega dio i nakon 2008. godine, od kada je zaposlen u Vladi. BIA navodi i da su te informacije bile poznate premijeru Daćiću, jer su mu diplomati nekoliko utjecajnih država izrazili nezadovoljstvo zbog imenovanja Tončeva.

Međutim, CINS i OCCRP detaljno su provjerili svaku informaciju iz izvještaja BIA-e. 'Nijedan izvor nije želio službeno potvrditi vjerodostojnost izvještaja, što je uobičajeno kada se radi o dokumentima obavještajnih službi, ali nitko ga nije ni osporio. OCCRP i CINS prikupili su desetine poslovnih i sudskih dokumenata iz Austrije, Bugarske i Srbije i razgovarali s devetnaest izvora iz politike, diplomacije, organa unutarnjih poslova i kriminalnog podzemlja da bi potvrdili pojedinosti iz izveštaja'., piše u istraživanju čije su glavne zaključke danas prenijeli svi važniji srbijanski mediji.

Jedan u nizu kriminalaca je i Rodoljub Radulović, utjecajni pripadnik narko bande Darka Šarića. Izvještaj BIA-e navodi da se Tončev s Radulovićem sastao u vrijeme kada je ovaj sudjelovao u brodskoj pošiljci soje među kojom se nalazilo 1,8 tona kokaina. Nakon što je srbijansko tužilaštvo krajem 2012. podignulo optužnicu protiv Radulovića zbog pokušaja šverca te soje s drogom, kriminalac je nestao. Ipak, njegovo ime povezuje Dačića i Tončeva, jer je Dačić ove godine u veljači javno priznao da se i on sastao s Radulovićem, ali da tada nije znao da je ovaj kriminalac.

Najnoviji projekt CINS-a i OCCRP-a jedan je u nizu brojnih istraživanja, od kojih su neka izravno povezana s ovom temom. Novinari ovih dvaju organizacija za svoj su rad nagrađeni brojnim novinarskim nagradama međunarodnih i domaćih.