... koje nam je skuhala/spravila Danijela Milić, vrsna zagrebačkoistarska kuharica! A sve u sklopu vikenda istarskog kužinavanja u Dvorima od Škrapi
Imam još recepata s tog čarobnog vikenda i njima ću vas častiti ovih dana, jer bez obzira na zimu ribica i školjkica uvijek ili gotovo uvijek ima po bolje opremljenim tržnicama.
Dakle, Danijela Milić ima svoj način spravljanja buzare odnosno dagnji na buzaru!
Njezinim riječima;
... prvo smo ih oprali, po zelji ih se može sasvim očistiti, ali i ne mora, mala količina obraslih algica i morskih životinjica daje šugu bolji okus :)
Žive dagnje se mogu ostaviti par sati u slatkoj vodi. Tako će otpustiti dio soli pa im sok neće biti previše slan.
Dagnje radim na jedan malo neobičan način, a to je da posebno u jednom loncu napravim umak od malo češnjaka, luka, paradajza (pelata i pasirane rajčice pola - pola), krušnih mrvica, bijelog vina i dosta sjeckanog peršina. Može i malo ružmarina (bez soli!!!).
Nakon toga dagnje stavim u drugi lonac (veći) i poklopim pa pustim da se otvore na vatri.
Kad se otvore puste sok nakon čega pola tog soka prolijem kako mi umak ne bi bio preslan i prevodenast.
Na kraju preko dagnji prelijem gotov umak i promiješam (ne previše, jer inače svo meso dagnji ispadne i padne na dno lonca, a gore ostanu prazne školjke) ... i to je sve!
I onda svi veselo mumamo
Veselo i superfokusirano. E da mi je imat' ovakav fokus na nekim drugim životnim područjima
Samo za Sonju i Luku - Muse! A i za nas sve tamo koji mumamo dagnje ;)