RASPLET KRIZE

Dan D za SDP: Slijedi konačni obračun Bernardića i pobunjenika?

17.09.2018 u 10:11

Bionic
Reading

Nakon što je dva dana vodio razgovore s najbližim suradnicima šef SDP-a Davor Bernardić danas bi se trebao suočiti i sa zastupnicima, od kojih većina traži njegov odlazak. Na sjednici u središnjici stranke na Iblerovu trgu moglo bi se konačno doznati hoće li njihovi zahtjevi biti uslišani

Točno za 13 sati sazvana je zajednička sjednica Kluba zastupnika i Predsjedništva, no što će se na njoj točno događati, teško je prognozirati.

Međutim nakon razgovora tijekom vikenda moglo bi biti jasnije hoće li se Bernardić povući s mjesta predsjednika stranke. Njega su njegovi najbliži suradnici na razgovorima u petak te u nedjelju pokušali slomiti da sam napusti čelno mjesto u stranci. Kako pišu mediji, on je spreman pristati na to ako se odmah raspišu stranački izbori. No oni koji su ga podržavali do samog kraja imaju plan po kojem bi Bernardić otišao, a stranku bi do europskih izbora kao v. d. predsjednika vodio Zlatko Komadina. U tom slučaju Bernardiću bi se navodno ponudilo prvo mjesto na listi za europske izbore.

Dao je to naslutiti i sam Komadina u intervjuu za Hrvatski radio. Na pitanje je li Bernardiću ponuđena kakva kompenzacija napusti li mjesto predsjednika stranke, Komadina je uzvratio da je on već saborski zastupnik, što, vjeruje, nije mala stvar, ali i da su pred nama brojni izbori, uključujući one za Europski parlament, te je zapitao: 'Zar naš predsjednik nije zavrijedio biti na toj listi?'

U kojem smjeru će sve krenuti, bit će poznato nakon današnje sjednice Kluba zastupnika. Na njoj bi se trebalo raspravljati i o zaključku Predsjedništva da Bernardić bude predsjednik Kluba zastupnika. Prema stranačkom Statutu, Klub zastupnika između sebe bira predsjednika, a kako je više od 20 zastupnika potpisalo pismo kojim traže Bernardićev odlazak, gotovo je sigurno da ga neće podržati za svog šefa. Bude li Bernardić s Predsjedništvom inzistirao na imenovanju, gotovo je sigurno da će doći do raskola u stranci.

Komadina je pak u intervjuu istaknuo potrebu kompromisa u kojemu će se svatko povući korak unazad, a smatra da bi 'kompromis možda mogao biti da Arsen Bauk nastavi voditi Klub zastupnika jer je to i do sada dobro radio'.

S obzirom na to da agonija u SDP-u traje već više od godinu dana i da dosad nije pronađeno rješenje, moguće je da se niti jedna od tema danas ne otvori i da se nastavi pat-pozicija između dvije sukobljene strane.

  • +8
Davor Bernardić o aktualnoj političkoj situaciji Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic