POZOR! VRLO VRUĆE!

Danas iznad 35°C, a sutra i oko 40°C u hladu

22.07.2009 u 12:36

Bionic
Reading

Potvrđuju se prošlotjedne najave iznadprosječno visoke temperature u ovome tjednu. Jučer je u većem dijelu Hrvatske bilo vruće, uz najvišu temperaturu od 30°C i malo višu, a danas će ponegdje biti i vrlo vruće, iznad 35°C, posebice u istočnoj Hrvatskoj te Banovini i Dalmatinskoj zagori. Sutra i prekosutra pripremite se na mjestimice i oko 40°C u hladu

Pritom će mnogima biti i sparno, a dodatne nevolje nekima bi mogao stvarati i povremeno umjeren, na udare i jak jugozapadni i južni vjetar. UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja, sredinom dana bit će uglavnom vrlo visok, pa je najbolje ne izlagati se suncu.

U subotu će zamjetno osvježiti gotovo posvuda, osim u Dalmaciji, gdje će se još zadržati vruće, kao i ponegdje u Lici. U sjevernijim će krajevima pad najviše temperature zraka s petka na subotu gdjegdje biti i veći od 10°C. Dodatnom osjećaju svježine pridonijet će i umjeren, na udare možda i jak sjevernjak i sjeveroistočnjak, a na sjevernom Jadranu valja upozoriti i na jaku, na udare i olujnu buru, ponajprije podno Velebita.

Uz prolazno naoblačenje te mjestimične pljuskove i grmljavine, u subotu se ne smije isključiti ni mogućnost za ponegdje olujno nevrijeme, no o tome gdje će i u kojem dijelu dana atmosfera biti osobito nestabilna podrobnije će biti izviješteno u svakodnevnim prognozama na www.meteo.hr te posebice na www.meteoalarm.eu

Ovaj četvrtak i petak vrhunac je, dakle, vrućine u srpnju, ali za cijelo ljeto je još odveć rano tvrditi, premda nije isključeno. Naime, od nedjelje će ponovno prevladavati sunčano, u početku uz uglavnom prosječnu temperaturu posljednjeg srpanjskog tjedna, a od srijede će, vrlo vjerojatno, diljem Hrvatske opet biti vruće, nerijetko i vrlo vruće.

Tekst je objavljen na stranicama Hrvatske radiotelevizije, a tportal ga prenosi u suglasnosti s gospodinom Vakulom.