MRSIĆ NA STRANI SINDIKATA

Debeljakovi ugovori u škveru su mimo zakona

23.08.2013 u 17:17

Bionic
Reading

Ugovori o radu koje je radnicima splitskog Brodosplita ponudio novi vlasnik Tomislav Debeljak nisu u skladu sa Zakonom o radu, potvrdio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić u Splitu. No nije htio izričito kazati da su ugovori protuzakoniti, već samo da 'neke njihove dijelove treba uskladiti'

Ministar je stao na stranu sindikata koji su ga javno upozorili da Debeljak krši zakon, ali zasad nije želio iznositi detalje u javnost.

'U ponedjeljak ćemo službeno poslati mišljenje i sindikatima i poslodavcima, pa će se tada sve doznati', kazao je Mrsić.

Sindikati koji djeluju u splitskom brodogradilištu već tri tjedna upozoravaju radnike da ne potpisuju nove ugovore i mole državu da reagira. Tvrde da Debeljak radnicima uvjetuje potpisivanje na licu mjesta, bez konzultacije s pravnicima i sindikatima, zatim da se zadire u privatnost radnika te da ugovorima nisu regulirane ni osnovne stvari poput mjesta rada, naziva radnog mjesta i opisa poslova, pa čak ni plaća i dodaci na plaću. Debeljak, tvrde, zloupotrebljava i institut probnog rada jer na njega prima i radnike s višegodišnjim iskustvom.

Uprava Brodosplita već je demantirala optužbe sindikata i tvrdi da su 'neistinite i neprimjerene'. Svi čekaju ponedjeljak da vide što je ministar Mrsić zaključio.