Devedesete su bile godine!!!

Devedesete su bile godine!!!

31.01.2013 u 10:00

Bionic
Reading

Nazivaju ih godinama trasha, ratnim godinama koje bi trebalo zaboraviti, modno I glazbeno neosviještenim godinama i kako sve ne. A ja sam, malo je reći ponosna što sam njihovo dijete!

Devedesetih smo se igrali na Ulici. Pišem velikim U kao što se danas internet piše velikim I. Naš je Internet bio Ulica. Tamo se sve događalo; prva skloništa (ne samo ona ratna, nego I ona gdje nas starci s prozora nisu mogu vidjeti), prve ljubavi...prvo sve.

Zoga, Grupa traži grupu, Jenjine drenjine (ilitiga Trule kobile) i sl. (koristim splitske izraze jer za druge ne znam) bile su među najpopulanijim igrama na splitskom Mertojaku tih 90-ih.

Ponice I BMX-ice dobijale su se samo ako si dobar u školi, a u školi smo bili dobri samo ako smo od dva do pet bili doma I učili. Vikendima smo u to vrijeme gledali neku od američkih teen serija I zaljubljivali se u njihove junake. Znam da vam je Dylan svima bio mljac. :)

Takozvani kućni red itekako se poštivao. Naime, bilo je to doba dana kada fiksni telefon nije zvonio, a kad bi napokon zazvonio, što smo čekali kao što ozebao čeka sunce, znali smo da možemo opet na Ulicu.

A na Ulici svega I svačega. Granice su se već dobrano otvorile pa je počeo pristizati dobar trash svake vele. Nismo više žvakali samo Čungu lungu I slušali vinile. Došle su neke žvake od koji smo mogli radit ogromne balone dok smo slušali Walkman I igrali yo-yo

Onda smo otkrili da postoji I virtualni svijet, ne znajući da je počela neka nova era koja će nam uzeti Ulicu. Pardon, ne nama, nego nekim novim klincima. Jer mi smo svoju itekako odigrali. :)

Sve više smo se počeli razlikovati jedni od drugih. Nije svatko mogao pratiti trendove I imati Air Max patike. Dobro, neki smo htjeli Marte, al’ za sve to trebalo je pročitat svaku lektiru.



Petra Nizetic

Petra Nizetic



I kriomice Bravo. ;)




Školske račune nam je nerijetko znao pomrsiti ovaj logo u kojeg smo gledali k'o u boga. Tko će čitati Ilijadu I Odiseju pored MTV-ja živoga? Ali I za to je postojalo rješenje. Zvalo se VHS. Spotovi su se snimali I pregledavali po nekoliko stotina puta dok se traka ne bi toliko izlizala da ju ni trackingom više nismo mogli spasiti.

Tu smo upoznali muziku koja je mnoge obilježila do dana današnjeg, a sve više smo spoznavali i važnost riječi fashion. Iako su nam puno draži bili supermodeli negoli ono što su imali na sebi.

Filmovi su u kina dolazili na kapaljku, ali zato je u ‘svetim’ videotekama bilo svega.

Nikada neću zaboraviti kilometarske redove pred kinom Central kad je došao Bodyguard



Možete misliti o njima što god hoćete. Bilo je trasha, ali I genijalnih stvari. Taj sukus obilježio je cijelu jednu generaciju čiji sam I sama pripadnik I ponosna što sam njihovo dijete. Dijete devedesetih.

Za ovaj me post inspirirao potonji video. Pogledajte ga obavezno!