OPŠIRAN IZVJEŠTAJ

Diplomati za Reuters: Hrvatska nema koristi od članstva u EU-u!

05.05.2014 u 10:50

Bionic
Reading

Deset mjeseci nakon što je Hrvatska ostvarila svoj san o ulasku u Europsku uniju, njezino gospodarstvo se i dalje smanjuje, čime šalje poruku i drugim državama bivše Jugoslavije da Unija ne može obećati prosperitet, stoji u Reutersovu izvješću o Hrvatskoj

Zahtjevi za ulazak u EU i pravila oko članstva trebala bi osigurati novim članicama da dovoljno ojačaju svoje gospodarstvo i institucije kako bi napredovale unutar trgovačke unije.

Za zemlje poput Hrvatske i Srbije članstvo u EU-u također je trebalo značiti i odmicanje od rata devedesetih godina prema zajedničkom gospodarskom razvoju u budućnosti.

No Hrvatska, 28. država članica Unije, ima najlošije gospodarstvo ove godine, uz Grčku i Cipar, a nema naznaka da bi lokalni start-upovi ili strani investitori mogli išta pokrenuti, osim eventualno ulagati u turizam.

'Izgleda da samo nekolicina ljudi u Hrvatskoj razumije da privlačenje ulagača nije ništa drugo nego natjecanje u ljepoti cijele Europi. Stoga su sve privatizacije u Hrvatskoj propale', kazao je za Reuters jedan biznis veteran sa Zapada.

Čak je i Slovenija, država koja je imala dobre šanse da napravi svoj vlastiti gospodarski put kada se komunistička Jugoslavija raspala, teško odustajala od državnog vlasništva, posebno kada su u pitanju njezine dugom natovarene banke, premda je članica eurozone još od 2007. godine. Drugdje u regiji, osim tvornice Fiata u Srbiji, ne otvaraju se nova radna mjesta koja bi mogla zamijeniti ona u propalim državnim tvrtkama, piše Reuters.

Hrvatska industrija iz doba komunizma, uključujući brodogradnju, uglavnom se urušila 1990-ih. Diplomati kažu da je bila nespremna za ulazak u EU i da ne ubire nikakve koristi od članstva.

'Hrvatska ima puno nekonkurentnih poduzeća, puno uvezene robe. Fondovi EU-a se ne koriste dobro. Nema planiranja, sigurnosti, pravni sustav nije dorastao standardima EU-a', rekao je Reutersu jedan diplomat Europske unije sa sjedištem u Zagrebu.

Podaci Svjetske banke pokazuju da je Hrvatska jedina zemlja u Europi, zajedno s Grčkom, čija se ekonomija urušava od 2008. Hrvatska je ispustila iz ruku gotovo 13 posto bruto domaćeg proizvoda u pet godina.

Iako je industrijska proizvodnja porasla u prva tri mjeseca u prvom tromjesečju, prvi put od 2009., analitičari očekuju daljnji pad u ovoj godini i marginalni rast u 2015. godine.

'Sada kada je Grčka opet dosegla rast, mi očito sve više podbacujemo', kazao Velimir Šonje za Reuters.

Najnoviji podaci Europske komisije stavili su Hrvatsku na dno korisnika fondova EU-a; pokazali su kako je iskoristila samo 18 posto sredstava od 2007. do 2013. godine.

Unatoč lošim izgledima, mala veličina hrvatskog gospodarstva vrijednog 43 milijarde i relativno zdrav bankarski sustav, koji kontroliraju inozemne matične banke, vjerojatno će spriječiti da Hrvatska postane jedan od glavnih problema Unije.

Analitičari smatraju da će monitoring Europske komisije, koja je prisilila Zagreb da već dvaput izmijeni proračun, pomoći zadržati javni dug pod kontrolom. No veći je problem kako razvijati gospodarstvo.

'Stagnacija je najbolji hrvatski scenarij', smatra konzultant Andrej Grubišić, školovan u SAD-u. On dodaje kako bez ozbiljnih rezova u javnoj potrošnji neće biti ništa bolje. 'No Vlada ne pokazuje ambicije za to', dodaje Grubišić.

U značajnom pomaku od oslanjanja na glavne državne investicije, i Vlada i oporbeni konzervativni HDZ sada kažu da moraju učiniti više kako bi privukli i zadržali strane ulagače.

No diplomati upozoravaju na slabe reforme s obje strane koje se izmjenjuju na vlasti od 1991. godine.

U posljednjih godinu dana, Vlada nije uspjela pronaći kupce za Croatiju Airlines, HŽ Cargo, posljednju državnu baku i Petrokemiju.

Investitori koji su već u Hrvatskoj hvale svoju radnu snagu i brz pristup do Zapadne Europe preko autoceste i jadranskih luka. No frustrirani su sporom birokracijom i stalnim mijenjanjem zakona.