bizaran slučaj

Divlja svinja napala Talijana na Lopudu, lovci bespomoćni

02.08.2024 u 12:36

Bionic
Reading

Divlje svinje postaju sve veći problem kako u cijeloj Hrvatskoj tako i na širem dubrovačkom području, gdje je divlja svinja napala Talijana

Toto Bergamo Rossi, Talijan koji dugo godina boravi na Lopudu doživio je neugodnost i zadobio ozlijede od nemani koja je došla skoro do njegovih ulaznih vrata, javlja Slobodna Dalmacija.

'Napadnut sam u večernjim satima i srećom da sam to bio ja, a ne neko dijete, strah me da bi posljedice bile ozbiljnije. Na otoku boravim dugo godina i s divljim svinjama imamo problem zadnjih 7 - 8 godina. Mišljenja sam kako je divljih svinja na otoku jako puno i da se brzo razmnožavaju i nitko ih ne lovi. Lopud je za njih raj jer se nalaze na otoku i samo se razmnožavaju. U drugim državama Europe divlje svinje se love kako zbog mesa tako i zbog opasnosti koju predstavljaju za ljude što ne bi rekao da je slučaj ovdje', rekao je.

'Osim što su mene napale, vidim da uništavaju usjeve ljudima i da lokalno stanovništvo muku muči s problemom. Svaku večer se na ulici igraju djeca i ne bi bilo dobro da ih svinje napadnu', rekao je Bergamo Rossi.

Iz lovačkih krugova kažu kako svinje na Lopudu ulaze kroz ogradu i uništavaju navodnjavanje. 'Na Lopudu ih nema toliko puno koliko se priča te lov još uvijek nije dozvoljen. Ako lovac otiđe u lov za vrijeme lovostaja i dobije prijavu, policija mu može oduzeti dozvolu i oružje. Također lov na ženku divlje svinje s mladima nije preporučljiv jer usmrćivanjem ženke mladi će vjerojatno uginuti. Mogu potvrditi da divlje svinje rade štetu u vrtovima blizu kuća, međutim moram istaknuti kako je 300 metara od kuća po zakonu zabranjeno pucanje tako da je situacija složena. Domaćinstva okolo kuća imaju vodu i u tom slučaju je za očekivati kako će se svinja naviknuti i dolaziti na to mjesto. Beštija je gladna i teško ju je zaustaviti u namjeri i mora negdje provaliti. Bio je pokušaj hajke na Lopudu međutim naišlo se na otpor pojedinaca tako da se o eventualnom novom pokušaju može raspravljati u budućnosti', rekao je jedan od lovaca.