UPOTREBA TORTURE

Do Bin Ladena doveo trag iz Guantanama

03.05.2011 u 11:46

Bionic
Reading

Prvi trag o kuriru koji je CIA-u doveo do najtraženijeg svjetskog terorista Osame bin Ladena stigao je od zatočenika iz Guantanama, Šeika Kalida Muhameda

Podaci su izvučeni od njega mučenjem metodom zvanom waterboarding, uranjanjem glave u vodu. Drugi izvor, također jedan od vođa Al Kaide koji se nalazi u Guantanamu, potom je potvrdio identitet kurira, što je odmah izazvalo intenzivnu potjeru za čovjekom koja je završila dramatičnom racijom u Bin Ladenovom utvrđenom planinskom dvorcu u Pakistanu.

Tajni dokumenti na koje se kao izvor poziva Daily Telegraph pokazali su da je drugi izvor, Abu Faradž al Libi, igrao ključnu ulogu u pronalaženju utočišta za Bin Ladena.

Ubojstvo najtraženijeg svjetskog terorista na osnovi podataka koji su dobiveni torturom ponovo će pokrenuti debatu je li riječ o legitimnom načinu ispitivanja u tzv. ratu protiv terorizma. Obojica, i Kalid Muhamed i Al Libi, bili su izloženi teškim oblicima torture u Guantanamu. Amnesty International je već izdao upozorenje da se ubojstvo Bin Ladena ne smije koristiti kao dokaz da je tortura opravdana.