Domaći njoki od bundeve
Kao što i obećah - tiranija recepata s bundevom se nastavlja! Ovi se njoki diivno jedu i na slano i na slatko. Recept sam iskopala iz nekog starog Elle-a i otada ga redovito koristim. Kad me napadne pms ili potreba da se utješim - jedem ih sa šećerom i orasima! Inače su izvrsni uz jela od divljači kao neka off varijanta od uobičajene odnosno, običnih njoka.
Recept je preuzet iz starog Elle-a. Njoki su spravljeni na slatkoslano s pestom od oraha i Grana Padanom
Muškatne bundeve s Dolca toliko su dobre da ih možete jesti sirove. Osjećaj je kao da jedete zrelu i slatku dinju. I zato ih od ovoga tjedna kupujem gotovo svaki sljedeći.
Uopće ih nije teško umijesiti u tijesto za njoke, potom skuhati ;), a još lakše smazati u trenu!
Probajte :). Ako vam ostane višak tijesta razvaljajte ga u okruglice u koje potom utisnite po šljivu bistricu, bez koštice - naravno. I bacite ih u kipuću vodu.
Procedura je ista; čekate da isplivaju na površinu. Kad su gotove procijedite ih i posipajte kombinacijom smeđeg šećera i cimeta.
Ako ste u vintage moodu napravite prezle; krušne mrvice i maslac promiješajte i bacite na tavu pa prelijte preko knedlica.
Bon Apetit!
za 4 osobe
500 g bundeve
100 g kuhanog krumpira
200 g bijelog brasna
1/2 žličice cimeta
1 bjelanjak
sol, papar, parmezan (po ukusu)
Meso bundeve nasjeckajte na komade i stavite u pećnicu 40 minuta na 200 C.
Kad omekšaju, ohladite ih i protisnite zajedno s kuhanim krumpirom.
U zdjeli pomiješajte bundevu, krumpir, brašno, bjelanjak, cimet i prstohvat soli. Morate dobiti tijesto koje se ne lijepi.
Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte komade tijesta i razdijelite ga na manje štruce promjera 2 cm i iz njih izrežite njoke veličine 3 cm. Uvaljajte ih u brašno i stavite sastrane.
Sastojci; nasjeckana muškatna bundeva i brašno ...
... od kojih nastaju ovi diivni, lagano narančasti ...
... debeljuškasti njokići ;)
Pesto od badema i oraha
100 g oguljenih badema
100 g očišćenih oraha
6 žlica slatkog vrhnja
1 žličica šećera
1 žlica rastopljenog maslaca
2 žličice cimeta
Smrvite bademe i orahe, dodajte šećer, cimet, sol, papar, slatko vrhnje i maslac.
Njoke stavite u kipuću vodu da se kuhaju dok ne isplivaju na površinu.
Prije nego ih procijedite odvojite šalicu vode u kojoj su se kuhali. Stavite njoke u zdjelicu, prelijte ih vodom u kojoj su se kuhali i začinite pestom od badema i oraha.
Dodajte malo parmezana i poslužite odmah, na jesenskom suncu i uz sljedeći glazbeni broj;