BROJE SE SATI

Donatori već bojkotiraju Bidena, ovo mu je možda zadnja šansa da spasi kampanju

05.07.2024 u 15:53

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden suočava se s pritiskom velikih demokratskih donatora u kritičnim danima svoje kampanje za reizbor u Bijelu kuću. Brojni donatori javno upozoravaju da će uskratiti sredstva ne bude li Biden zamijenjen kao stranački kandidat, nakon njegovog katastrofalnog nastupa u debati s izazivačem Donaldom Trumpom

Petak je veliki dan za predsjednika Bidena, koji nastoji sačuvati svoju kandidaturu rijetkim televizijskim intervjuom u udarnom večernjem terminu i izbornim skupom u Wisconsinu. Pritisak na 81-godišnjeg Bidena da se povuče iz utrke za novi mandat pojačao se nakon rasprave s Trumpom, u kojoj je gubio tok misli. Iako je priznao da je te večeri 'zeznuo', ostao je pri odluci da predstavlja demokrate na predsjedničkim izborima u studenom.

Donatori već pomalo dižu ruke od Bidena. Abigail Disney, unuka Walta Disneya, posljednja je u nizu sponzora koja je rekla da prestaje financirati Demokratsku stranku dok Biden ne odstupi iz utrke za izbore.

Bogata nasljednica izjavila je za CNBC da ne vjeruje da je Bidenov u mogućnosti pobijediti Trumpom. Naglasila je da je njezina namjera da povuče potporu ukorijenjena u 'realizmu, a ne u nepoštivanju'. 'Biden je dobar čovjek i izvrsno je služio svojoj zemlji, ali ulozi su previsoki', definirala je, dodajući da će posljedice poraza u studenom biti 'istinski strašne'. Svojim upozorenjem pridružila se nekolicini drugih bogatih donatora.

Filantrop Gideon Stein rekao je za New York Times da njegova obitelj neće uplatiti 3,5 milijuna dolara neprofitnim i političkim organizacijama aktivnim u predsjedničkoj utrci ako se Biden ne povuče.

Holivudski producent Damon Lindelof koji je ovog izbornog ciklusa demokratima donirao više od 100.000 dolara, apelirao je člankom u Deadlineu na druge donatore da uskrate svoja sredstva dok ne dođe do promjene.

Brat bivšeg šefa kabineta Baracka Obame, holivudski agent Ari Emanuel, rekao je na konferenciji u Coloradu da je uskraćivanje financiranja ključno za osiguravanje izlaska Bidena iz utrke, izvijestio je u četvrtak Financial Times. 'Krvotok kampanje je novac, a možda i jedini način... je da novac krene presušivati', rekao je.

U svakom slučaju, puno toga je na kocki večeras u 20 sati po lokalnom vremenu u Wisconsinu, gdje će Biden razgovarati s voditeljem Georgeom Stephanopoulosom za ABC News. Prvi je to Bidenov intervju od njegovog katastrofalnog nastupa u debati s Trumpom i jedan od javnih nastupa s najvećim ulogom za američkog predsjednika ili predsjedničkog kandidata u mnogo godina, navodi NBC News.

Demokrati imaju razloga za nervozu. Čak i prije rasprave s Trumpom, ankete su, iako tijesno, pokazivale da je Biden bio autsajder po pitanju fizičke spreme. Ankete nakon debate donose različite rezultate - neke su pokazale pad podrške Bidenu, ali u granicama pogreške, dok su druge pokazale statistički značajan pad u odnosu na Trumpa.

Debata Joe Biden - Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP / Profimedia

Biden i dalje javno prkosi pozivima da odustane od izborne utrke. Na proslavi 4. srpnja u Bijeloj kući, gostu koji mu je uputio poruku podrške odgovorio je: 'Možete računati na mene. Nemam namjeru otići'. U srijedu je pojačao svoje napore kako bi umirio nervozne demokrate - razgovarajući s čelnicima Kongresa, sastajući se s guvernerima i održavši razgovor sa članovima izborne kampanje, obećavajući da će ostati u utrci. Ali privatno, Biden je i dalje rastrgan između prihvaćanja spoznaje da će se možda morati povući i prkosa pred takvim pozivima, rekli su upućeni izvori za NBC News.