nova sezona

Doznali smo kako napreduju radovi na preseljenju Sabora

04.09.2024 u 10:27

Bionic
Reading

Još je desetak dana ostalo do kraja ustavne stanke koja saborske zastupnike svako ljeto pošalje dva mjeseca na odmor. No ovo je ljeto za Sabor bilo dinamičnije nego inače, jer će novu sjednicu započeti u novim prostorima

Cijelo ljeto saborske su službe i zaposlenici užurbano radili na preseljenju, a majstori pripremali nove prostore u sklopu Hrvatskog vojnog učilišta na zagrebačkom Črnomercu kako bi sve bilo spremno za početak nove saborske sezone.

Preseliti sve iz više od 20 tisuća kvadrata u sedam tisuća kvadrata nije bio lak posao i neće svi dobiti svoje prostorije u sklopu novog Sabora. Na Hrvatskom vojnom učilištu bit će mjesta za dvoranu za plenarne sjednice, pet dvorana za sastanke odbora i prostorije za klubove zastupnika, pri čemu će samo najveći klubovi imati svoje sobe u glavnoj zgradi. U toj zgradi svoje urede imat će i predsjednik i potpredsjednici Sabora, a ostali klubovi, kao i uredi predsjednika odbora, bit će smješteni u sporednoj zgradi.

Kada su mediji prije mjesec i pol imali priliku obići nove prostore, u njima se osim pukih zidova nije nalazilo još ništa, a prilagođavanje dvorane za plenarne sjednice tek je bilo na početku. Sada je, kažu nam u Saboru, posao pri kraju.

'Trenutno se izvode manji obrtnički radovi i čišćenje prostora, a pri kraju su i radovi na postavljanju kompletnog audio i videosustava. Sljedeći tjedan preseljenje će biti u završnoj fazi, kad će na novu lokaciju biti preseljene i sve predviđene saborske službe, kao i uredi predsjednika radnih tijela i klubova zastupnika', poručili su za tportal iz Sabora.

Možda najveći posao obavljen je u dvorani za plenarne sjednice. U tu originalno kongresnu dvoranu uvodio se audio i videosustav te sustav glasanja. Stolovi u njoj su prilagođeni, no zastupničke fotelje stigle su iz starog Sabora.

Završen je i saborski kafić u novom prostoru, a, kao što smo već pisali, zastupnici će ići na ručak u kantinu Hrvatskog vojnog učilišta.

  • +29
Jandroković u obilasku novog Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Što se pak tiče obnove stare saborske zgrade na Markovu trgu, slijedi potpisivanje ugovora s izvođačem radova i njegovo uvođenje u posao, poručuju iz Sabora. Prije svega treba isprazniti i taj prostor, a dio stvari bit će arhiviran u zgradi Vjesnika. Dio umjetnina koji je resio saborske hodnike vraćen je vlasnicima, Strossmayerovoj galeriji, Muzeju suvremene umjetnosti, Hrvatskom povijesnom muzeju te Muzeju za umjetnost i obrt. Dio umjetnina seli se sa zastupnicima u nove prostore, a među njima i velika slika 'Proglašenje božićnog Ustava'.

Kada je u pitanju saborska biblioteka, dio fundusa pohranjen je u saborskim prostorima u Demetrovoj ulici dok je drugi dio arhiviran u Hrvatskom državnom arhivu.

  • +7
Vojska iseljava Sabor Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic