PRODANOVIĆEVE ZAVRŠNE RIJEČI

'Dražen Slavica je naš Pedro'

04.09.2013 u 16:38

Bionic
Reading

Odvjetnik Čedo Prodanović, branitelj Dražena Slavice kao jedinoga optuženoga za Kornatsku targediju, u današnjem je završnom obraćanju na zadarskom Županijskom sudu kazao kako bivši šibenski vatrogasni zapovjednik nije kriv za stradanje vatrogasaca, te je predložio oslobađajuću presudu.

'Dražen Slavica nije prekršio ni jedan propis, kako to sugerira tužiteljstvo, a nije ni pojašnjeno kako je mogao utjecati na eruptivni požar u kojemu su stradali vatrogasci', rekao je Prodanović.

Podsjetio je na, kako je rekao, opći kaos koji je tada vladao u sustavu vatrogastva, te na činjenicu da su Slavici na raspolaganju bile minimalne zračne snage za gašenje požara i kasniju akciju spašavanja.

'Zbog čega se u tim uvjetima totalnoga raspadnutoga sistema optužuje samo jedna osoba i to Slavica. Čitava klima u društvu je bila takva da se tražio krivac. Javnost je odlučila, išlo se linijom manjeg otpora, odabran je Slavica i ustraje se u tome da je on naš 'Pedro' i da je upravo on kriv za sve', naglasio je Prodanović.

Tvrdnje tužiteljstva kako je Slavica, zbog svoga karaktera, gotovo namjerno sabotirao akciju spašavanja te pokušao prikriti razmjere tragedije Prodanović smatra neprofesionalnim smicalicama. Tu je svoju tvrdnju potkrjepio dokazima da je Slavica na vrijeme izvijestio nadređene o nesreći i zatražio pomoć.

'Jer ovo što se njemu spočitava to je sabotaža. To nije nečinjenje, to nije propust, to je namjerna radnja da se nekome ne pomogne. Pa kako netko može zataškati da je poginulo 12 vatrogasaca', poručio je Prodanović.

Istaknuo je kako su vatrogasci stradali nesretnim slučajem koji nitko nije mogao predvidjeti, te za Slavicu zatražio oslobađajuću presudu.

Presuda bi trebala biti objavljena početkom idućega tjedna.