ROĐENDAN CARA AKIHITA

Duhovi HDZ-ove prošlosti na japanskom prijemu

12.12.2013 u 10:25

Bionic
Reading

U povodu 80. rođendana japanskog cara Akihita sinoć je u hotelu Westin održan svečani prijem, na kojemu se podsjetilo i na 20 godina diplomatskih veza između Hrvatske i Japana

Da se od Japanaca uvijek nešto može naučiti, svjedoči sinoćnji prijem u hotelu Westin, organiziran kako bi se proslavio 80. rođendan japanskog cara Akahita, što nije isključivalo promoviranje brojnih japanskih firmi koje djeluju na hrvatskom tržištu. Tako je jedan formalni državni prijem postao i platforma za reklamiranje japanske ekonomije i proizvoda, što ne bi trebalo iznenaditi jer su te stvari inače usko povezane, barem za one koji znaju što je gospodarska diplomacija.

Tako su u Westinu u velikoj dvorani sa strane bili poredani novi automobili japanskih proizvođača poput Subarua, Honde, Suzukija, Mazde, Toyote i Nissana, a svoje decentne štandove imale su i, primjerice, tvrtke Shimadzu, Yazaki i Olympus, te predstavnik Fujitsua za Hrvatsku BCC Services. U svakom slučaju, bilo je impresivno i neuobičajeno vidjeti desetak ne baš malih vozila u dvorani Westina.

Na početku proslave carskog rođendana otpjevane su japanska i hrvatska himna te je otpravnik poslova Veleposlanstva Japana Mitsuhiko Shinomiya održao kratak pozdravni govor, u kojemu je na hrvatskom poručio da 'dobre veze između Hrvatske i Japana treba još ojačati', a na engleskom je dodao i kako je prošle godine rekordnih 160 tisuća japanskih turista bilo na Jadranu. 'Nadamo se da će uskoro i Hrvati početi u takvom broju putovati u Japan', duhovito je napomenuo Shinomiya. Istaknuo je i ovogodišnji posjet japanskog princa i princeze Akishino kao pokazatelj dobrih odnosa Japana i Hrvatske.


Carev je pak rođendan došlo proslaviti šaroliko društvo s hrvatske javne i političke scene. Kada je krenula konzumacija raznolike hrane na domjenku, na kojem se pomalo neočekivano nije nudio sushi, saborski ljuti neprijatelji Nenad Stazić (SDP) i Željko Reiner (HDZ) zajedno su se uputili po tanjure te cijeli prijem ugodno i povjerljivo ćaskali. Ipak, najnoviju stranačku čistku preživjeli HDZ-ovci izbjegavali su druženje s bivšim predsjednikom Sabora Lukom Bebićem, koji se javno još nije odrekao Ive Sanadera, a stranka je u međuvremenu izbacila i Jadranku Kosor. Od duhova političke prošlosti moglo se vidjeti i od Tuđmana devedesetih oktroiranog gradonačelnika Zagreba Branka Mikšu, tu je bio i Zlatko Canjuga, pa je zapravo Veleposlanstvo Japana – ni krivo ni dužno – na jednome mjestu okupilo raznolike bivše i buduće bivše članove HDZ-a.

Utoliko je bilo osvježavajuće među uzvanicima vidjeti i voditelja HTV-a Davora Meštrovića i Olinku Višticu, pokretačicu Muzeja prekinutih veza, kao i američkog veleposlanika Kennetha Mertena, te brojne druge koji ne pripadaju domaćoj političkoj eliti. Japanski su domaćini pokazali da ne štede na proslavi careva rođendana, a da si to mogu priuštiti, treba zahvaliti i tome što od svečanog prijema znaju istovremeno napraviti i događaj za promociju japanskih proizvoda.