Digitalna Europa

EK omogućila BiH pristup programu vrijednom 7,5 milijardi eura

16.05.2024 u 15:36

Bionic
Reading

Europska komisija omogućila je Bosni i Hercegovini pristup programu Digitalna Europa s proračunom od 7,5 milijardi eura, čiji je cilj približiti digitalne tehnologije poduzećima, građanima i javnim upravama

Kako je priopćeno iz Ministarstva prometa i veza BiH, povjerenik za unutarnje tržište Europske unije Thierry Breton potpisao je Sporazum o pridruživanju Bosne i Hercegovine programu 'Digitalna Europa'.

"Ovo će približiti Bosnu i Hercegovinu gospodarstvu i društvu Europske unije, koristiti njezinim tehnološkim kapacitetima i podržati digitalizaciju uopće", objavljeno je ranije iz Europske komisije. Dodali su kako će taj program posebno biti od koristi malim i srednjim poduzećima.

Ministar prometa i veza BiH Edin Forto takav iskorak ocijenio je iznimno važnim jer BiH može računati koristiti značajna sredstva u oblasti digitalizacije. Naime, poduzeća, građani i javne institucije moći će sada aplicirati na otvorene pozive programa Digitalna Europa s proračunom od 7,5 milijardi eura. Taj program namijenjen je potpori razvoja infrastrukture i kapaciteta u oblasti superračunala, vještačke inteligencije, kibernetičke sigurnosti i digitalnih vještina.