priznali obavještajci

Eksplodirao paket u skladištu zračne luke u Leipzigu, Nijemci tvrde: Ruska sabotaža!

14.10.2024 u 20:28

Bionic
Reading

Šef njemačke obavještajne službe BND Thomas Haldenwang objavio je kako je Njemačka u srpnju za dlaku izbjegla pad zrakoplova nakon što je paket eksplodirao u logističkom skladištu u zračnoj luci Leipzig

U srpnju se u DHL-ovom logističkom centru u zračnoj luci Leipzig zapalio paket, a potom i teretni kontejner. Kako je na današnjoj javnoj sjednici parlamentarnog odbora za kontrolu njemačkih obavještajnih službi rekao šef obavještajne službe Thomas Haldenwang, samo je sretna slučajnost spriječila da se paket zapali u avionu.

Paket sa zapaljivom napravom koji je u Njemačku stigao iz baltičke regije navodno se zapalio u logističkom centru nakon što je let na koji je bio namijenjen kasnio.

'Ovo je primjer agresivnosti ruskih obavještajnih službi', rekao je Haldenwang pred odborom, dodajući da Njemačka primjećuje sve više špijunaže i sabotaže od strane ruskih aktera, i kvantitativno i kvalitativno.

Krajem kolovoza njemački Savezni ured za zaštitu ustavnog poretka (BfV) i Savezni ured kriminalističke policije (BKE) poslali su upozorenje zrakoplovnim i logističkim kompanijama. Rusija se u pismu upozorenja ne spominje, ali sigurnosni krugovi ne isključuju povezanost s ruskom sabotažom.

  • +6
Zračna baza Ramstein u Njemačkoj (ilustracija) Izvor: Profimedia / Autor: Daniel Kubirski / imago stock&people / Profimedia

Kako piše Bild, slični incidenti dogodili su se i u drugim europskim zemljama. U pismu upozorenja upućene logističke tvrtke zamoljene su da zamole svoje osoblje da budu svjesni potencijalno opasnih paketa.

DHL je objasnio da su svjesni dva nedavna incidenta. Nakon istraga koje su provele vlasti u nekoliko zemalja, DHL Express je poduzeo mjere u svim europskim zemljama kako bi zaštitio svoju mrežu, zaposlenike i objekte, kao i pošiljke svojih kupaca, priopćili su iz tvrtke te dodali da surađuju sa svim nadležnim tijelima.

Njemačke televizijske postaje ARD i SRW već su u rujnu izvijestile da su dvije osobe uhićene u Litvi i Poljskoj u vezi s incidentom u Leipzigu.