špijunaža i sabotaža

Dronovi u Njemačkoj: Lete 100 na sat, brzo mijenjaju smjer, a nitko ne zna otkud dolaze!

23.08.2024 u 15:46

Bionic
Reading

Sigurnosne agencije u Njemačkoj suočavaju se s ozbiljnom prijetnjom nakon što su u noći 8. kolovoza prvi put zabilježeni nedopušteni preleti dronova iznad industrijske zone ChemCoast Park u Brunsbüttelu u okrugu Dithmarschen. Ti incidenti, koji su se nastavili u posljednjih nekoliko tjedana, izazvali su zabrinutost zbog moguće špijunaže i sabotaže povezane s kritičnom infrastrukturom u Njemačkoj

Istražitelji iz pokrajinskog kriminalističkog ureda Schleswig-Holsteina (LKA) i savezne sigurnosne agencije, poput Saveznog kriminalističkog ureda (BKA) i Savezne policije, trenutno rade na otkrivanju izvora tih preleta. Državno odvjetništvo u Flensburgu otvorilo je istragu na temelju sumnje o 'špijunaži u svrhu sabotaže', što implicira ozbiljnost situacije.

Sumnje na rusku uključenost

Prema informacijama iz policijske uprave Itzehoe, sumnja se da bi nepoznati dronovi mogli biti ruske vojne naprave dizajnirane za prikupljanje obavještajnih podataka i izviđanje industrijskih objekata. Naime nedopušteni preleti dronova nisu zabilježeni samo iznad ChemCoast Parka u Brunsbüttelu, već i iznad LNG terminala te zatvorene nuklearne elektrane u istom području. Ovi objekti predstavljaju ključne točke energetske infrastrukture Njemačke, što pojačava zabrinutost sigurnosnih stručnjaka.

Dronovi su do sada letjeli samo noću, a istražitelji vjeruju da su opremljeni naprednom tehnologijom koja ih čini neuhvatljivima za uobičajene detekcijske sustave. Do sada nije bilo uspješnog obaranja nijednog od tih dronova, što potvrđuje pretpostavke da se radi o sofisticiranim vojnim napravama. Njihove letne karakteristike također ukazuju na to da nisu u pitanju obični komercijalni ili hobistički dronovi. Letjeli su brzinom do 100 kilometara na sat, često mijenjajući visinu, što je neobično za uobičajene bespilotne letjelice. Također, uočeni su manevri koji sugeriraju namjerno izbjegavanje policijskih dronova poslanih radi dodatnog izviđanja.

Istražitelji prate put dronova

Sigurnosne agencije već nekoliko dana pokušavaju otkriti odakle su dronovi poletjeli. Moguće je da su lansirani s ruskih brodova u Sjevernom i Baltičkom moru, no istražitelji također razmatraju mogućnost da su poletjeli iz ruske enklave Kalinjingrad, udaljene oko 800 kilometara. Ova mogućnost dodatno komplicira istragu jer implicira međunarodnu dimenziju incidenta, što bi moglo imati ozbiljne diplomatske posljedice.

Njemačke sigurnosne agencije, uključujući Savezni ured za zaštitu ustava (BfV), već neko vrijeme upozoravaju na mogućnost eskalacije tzv. hibridnog rata u režiji Rusije. Taj oblik rata uključuje kombinaciju konvencionalnih vojnih metoda i nekonvencionalnih napada poput kibernetičkih napada, dezinformacija, špijunaže i sabotaže, usmjerenih na kritičnu infrastrukturu zapadnih zemalja.

U srpnju ove godine Savezni ured za zaštitu ustava izdao je upozorenje o povećanoj opasnosti od sabotaža u Njemačkoj. 'Slučajevi zabilježeni diljem Europe od 2023. godine, kao i sve više naznaka mogućih aktivnosti u Njemačkoj, trenutno dovode do revidirane procjene situacije. Postoji povećana opasnost od sabotaža ili odgovarajućih pripremnih radnji za njih u Njemačkoj', stoji u izjavi BfV-a.

Vojska također u fokusu

Nije samo civilna infrastruktura pod prijetnjom. Od početka ruskog napada na Ukrajinu povećan je broj incidenata u kojima su dronovi viđeni iznad vojnih objekata u Njemačkoj, uključujući vojne poligone Bundeswehra. Međutim do sada nije bilo moguće otkriti tko stoji iza tih preleta. Savezni ured za vojnu sigurnost (BAMAD) istražuje sumnje da su dronovi možda korišteni za izviđanje obuke ukrajinskih vojnika na teritoriju Njemačke, što potvrđuje strahove o ruskoj umiješanosti.

Nedavni incident, zbog kojeg je u kolovozu nekoliko vojarni Bundeswehra, uključujući onu u Köln-Wahnu, bilo kratkotrajno zatvoreno i blokirano, dodatno je podigao alarm. Naime, nakon što su na ogradama vojarni otkrivene rupe i uočene nepoznate osobe, postojala je sumnja da su možda pokušale otrovati pitku vodu u vojnim objektima. Iako se taj strah nije potvrdio, događaj je izazvao dodatne mjere opreza i pojačano nadziranje vojnih objekata.

Podizanje razine uzbune u NATO-voj bazi

Još jedan ozbiljan incident dogodio se prošlog četvrtka, kada je za NATO-vu bazu u Geilenkirchenu u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji proglašena druga najviša razina upozorenja, 'Charlie'. Dio osoblja baze poslan je kući, a NATO je kao razlog naveo 'obavještajne informacije koje ukazuju na moguću prijetnju'. U petak se planiralo vratiti na dosadašnje sigurnosne mjere jer tijekom noći nije bilo izvanrednih događaja.

Prema informacijama WDR-a, NATO je nedavno primio dojavu obavještajne službe o mogućoj prijetnji napada dronovima ruskih aktera na NATO-vu bazu u Geilenkirchenu. U toj bazi stacionirani su NATO-ovi zrakoplovi AWACS, a koji se koriste za nadzor zraka i mora te služe kao svojevrsne leteće zapovjedne centrale. Ovi zrakoplovi, temeljeni na Boeingu 707, ključni su za obavještajne operacije NATO-a, a njihova sigurnost od kritičnog je značenja za vojni savez.

Sabotaže u Europi

Incidenti s dronovima u Njemačkoj dio su šireg trenda sabotaža diljem Europe. U posljednjih nekoliko mjeseci spriječeni su ili razotkriveni brojni događaji za koje se sumnja da su dio ruskih akcija. Primjerice, u Poljskoj je podmetnut požar u trgovačkom centru dok su u Londonu zapaljena skladišta tvrtke uključene u pomoć Ukrajini. U Francuskoj je uhićen osumnjičenik koji je navodno izgradio eksplozivne naprave i planirao napade iz proruskih motiva.

Njemačke sigurnosne agencije upozoravaju da Rusija sve više koristi atentatore, a oni se dijelom regrutiraju i usmjeravaju putem internetskih kanala. Ti tzv. low-level agenti ili single-use agenti koriste se za jednostavne akcije poput podmetanja požara.

U travnju su u regiji Bayreuth uhićena dva Nijemca ruskog podrijetla za koje se sumnja da su planirali akcije u Njemačkoj u ime Rusije. Navodno su istraživali željezničke pruge, vojne poligone i vojnu infrastrukturu s namjerom provođenja sabotaža.