potražio spas

Eksplozivan tovar: Brod pun ekstremno opasne tvari iz Rusije uplovio u luku članice NATO-a

04.09.2024 u 15:51

Bionic
Reading

Brod koji prevozi 20.000 tona potencijalno opasnog tereta iz Rusije pristao je u norveškoj luci Tromsø nakon što je potražio sklonište od oluje

Teretni brod Ruby pod malteškom zastavom isplovio je iz ruske luke Kandalakša 22. kolovoza. Kada je pristao u luku Tromsø, koja se nalazi u neposrednoj blizini sveučilišnog kampusa i bolnice, bio je natovaren amonijevim nitratom, koji se koristi u gnojivima i eksplozivima, izvijestio je norveški Barents Observer.

Policija je objavila da je brodu naređeno da napusti luku u utorak i premjesti se radi popravka.

Amonijev nitrat uzrokuje incidente, uključujući eksploziju u Bejrutu 2020. godine, kada je velika količina te tvari, pohranjena u luci, eksplodirala i ubila najmanje 218 ljudi. Bila je to jedna od najvećih nenuklearnih eksplozija u povijesti. U 2015. u Tianjinu, u sjevernoj Kini, 173 osobe su poginule, a stotine su ozlijeđene u nizu eksplozija amonijeva nitrata.

Rusija je jedan od najvećih izvoznika amonijeva nitrata, čineći oko dvije trećine svjetske godišnje proizvodnje od 20 milijuna metričkih tona.

Kada je započela opću invaziju na Ukrajinu u veljači 2022., privremeno je zabranila njegov izvoz kako bi podržala domaće poljoprivrednike nakon što su porasle cijene gnojiva na globalnom tržištu.

'Dodatna potražnja za amonijevim nitratom pojavila se na domaćem tržištu zbog poljoprivrednih proizvođača i industrijskih poduzeća.'

Norveška policija objavila je u utorak navečer da se 'popravci moraju izvesti, što nije poželjno raditi blizu Tromsøa. Policija surađuje s norveškim pomorskim vlastima i nizom drugih aktera kako bi riješili situaciju', dodajući da je brod pretrpio oštećenje trupa nakon nasukavanja.

Prema pomorskoj dokumentaciji, prenosi Newsweek, brod prevozi amonijev nitrat.

To je stabilan kemijski spoj u normalnim uvjetima transporta i skladištenja. Međutim, pod određenim uvjetima i vanjskim utjecajima, poput požara, može postati eksplozivan.

'Norveška obalna agencija pomaže policiji savjetima o brodu Ruby. Naš centar za pomorski promet u Vardøu i pilotska služba pomoći će u vezi s premještanjem broda do mjesta popravka.'

U srijedu ujutro policija je izjavila da će brod biti premješten u Vannvåg za nekoliko sati. Norveška, koja graniči s Rusijom na dalekom sjeveru, članica je NATO-a i aktivno podupire obranu Ukrajine od invazije.