LEKOVA OSVAJANJA

Erdogan pozvao Turke na investiranje u Hrvatsku

09.04.2014 u 19:16

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko sastao se prvog dana službenog posjeta Turskoj s predsjednikom turskog parlamenta Cemilom Cicekom, predsjednikom Abdullahom Gulom, te premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom, koji je turske gospodarstvenike pozvao na investiranje u Hrvatsku

Erdogan je tijekom razgovora s Lekom istaknuo da postoje mnoga područja za razvoj gospodarske suradnje između dviju zemalja, te da bi tome mogli pomoći češći bilateralni susreti na visokoj razini.

'Pozivam turske gospodarstvenike da investiraju u Hrvatsku', rekao je Erdogan.

Osim turizma, istaknuo je i veliki potencijal suradnje u energetici jer ove godine počinje gradnja plinovoda TANAP od Azerbajdžana do Jadranskog mora. Erdogan je rekao kako su Hrvatska i Turska zajedno krenule u pregovore s Europskom unijom, ali da je Hrvatska na tom putu prestigla Tursku.

'Nisu jasni razlozi zbog kojih nas neki koče, ali Turska ne odustaje od cilja da postane članica EU-a', naglasio je Erdogan, po priopćenju iz Hrvatskog sabora.

Turski premijer je izrazio želju da se u Zagrebu otvori Turski kulturni centar te najavio da će njegova vlada pomoći restauraciju nekoliko povijesnih objekata iz osmanskog razdoblja na području Hrvatske.

Leko je istaknuo da su Hrvatska i Turska prirodno upućene na suradnju te najavio kako će Hrvatska biti zagovornik Turske u Europskoj uniji.

Predsjednik turskog parlamenta Cicek je na sastanku s Lekom istaknuo da je Turska od samog proglašenja neovisnosti Hrvatske podržavala našu zemlju, koju smatra prijateljskom, posebice prilikom ulaska u NATO.

Dodao je da je Turska sretna zbog pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. 'Želimo produbiti naše dobre političke i gospodarske odnose, za to postoji velika politička volja u oba parlamenta', rekao je Cicek.

Upozorio je kako postoje određene birokratske zapreke koje otežavaju poslovanje te se zauzeo da se sastane hrvatsko-turska mješovita gospodarska komisija kako bi pronašla rješenje za lakšu i bolju gospodarsku suradnju. U prvom redu riječ je o viznom režimu.

'Trgovinska razmjena Turske i Hrvatske je oko 400 milijuna dolara na godinu, želja nam je da to bude puno više', naglasio je Cicek.

Leko: Hrvatska nije odselila s Balkana

Leko je rekao da je Hrvatska iznimno zainteresirana za turske investicije te da koristi sve mogućnosti unutar EU-a kako bi se liberalizirao vizni režim s Turskom.

'Hrvatska je postala članica EU-a, ali nije se odselila s Balkana. Mi ostajemo prijatelji s Turskom, zagovaramo politiku proširenja Europske unije jer je to bitno za mir u Europi, a u tom plemenitom projektu ima mjesta i za Tursku', rekao je Leko. Najveće mogućnosti za gospodarsku suradnju Cicek i Leko vide u području turizma, a naglasili su i važnost političke i vojne suradnje u NATO-u kao i dobru kulturnu, obrazovnu i znanstvenu razmjenu.

Turski predsjednik Gul pohvalio je uspjeh Hrvatske u euroatlantskim integracijama. 'Postigli ste od mnogo od proglašenja neovisnosti, a svojom pozicijom na Jadranu i Balkanskom poluotoku iznimno ste bitni za stabilnost cijele regije', rekao je Gul na sastanku s Lekom.

Predsjednik Sabora ponovio je punu potporu koju Hrvatska pruža europskom putu Turske te zahvalio turskom predsjedniku na političkoj i gospodarskoj potpori koju je Turska pružala Hrvatskoj u najtežim danima nakon proglašenja neovisnosti.

Nakon bilateralnih sastanaka s čelnicima Turske, predsjednik Sabora svečano je otvorio nove prostorije Veleposlanstva RH u Ankari.