VELIKA VJEŽBA NATO-A

Pripreme za ruski napad u Estoniji: Ovako izgleda obrana Baltika

20.05.2024 u 06:30

Bionic
Reading

Proteklog petka u Estoniji je dovršena godišnja vojna vježba Proljetna oluja, u kojoj je sudjelovalo gotovo 14.000 vojnika iz nekoliko zemalja članica NATO-a. Cilj vježbe bila je terenska obuka različitih postrojbi estonske vojske i njihova interakcija sa saveznicima iz NATO-a za slučaj ruske blokade Baltičkog mora, a prvi put u njoj su aktivno sudjelovali i civili

Proljetna oluja najveća je ovogodišnja vježba Estonskih obrambenih snaga, tijekom koje su uvježbavani planiranje i izvođenje vojnih operacija, ali i ojačana suradnja između estonskih i savezničkih postrojbi članica NATO-a. Masovna vježba s gotovo 14.000 sudionika započela je 6. svibnja te je dovršena proteklog petka, a u njoj su, pored domaćina, sudjelovali pripadnici vojski Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Latvije, Poljske, Italije, Francuske i Danske, uz promatrače iz Ukrajine i Gruzije.

O kojim omjerima manevara je riječ, dovoljno govori podatak da je samo iz Ujedinjenog Kraljevstva sudjelovalo čak 1500 britanskih vojnika iz 7. lake mehanizirane brigade, borbene skupine lakih draguna te kraljevskih husara, koji su za potrebe simulacije obrane osigurali glavne borbene tenkove Challenger 2, borbena vozila pješaštva Warrior i raketne sustave s višestrukim lansiranjem tipa M270. S estonske pak strane sudjelovale su gotovo sve postrojbe kopnene vojske, zrakoplovstva i ratne mornarice, uključujući tamošnje zapovjedništvo za potporu i obranu od kibernetičkih napada.

Vježba je, kako ističe ministarstvo obrane domaćina, uključivala djelatno vojno osoblje Estonskih obrambenih snaga, njezine ročnike i rezerviste, čitav niz specijaliziranih postrojbi članica NATO-a, ali i članove Estonske obrambene lige. Riječ je, naime, o dragovoljnoj obrambenoj organizaciji unutar estonskog ministarstva obrane koja broji 18.000 članova i za slučaj mobilizacije djeluje u sklopu teritorijalne obrane podijeljene na postrojbe veličine četiri bojne.

  • +5
Vojna vježba NATO-a u Estoniji Izvor: Licencirane fotografije / Autor: KRISTJAN PRII

Ovogodišnja Proljetna oluja dio je NATO-ovih vježbi Steadfast Defender 2024. te prema ocjenama vojnih analitičara predstavlja značajnu obrambenu komponentu Sjevernoatlantskog saveza, osobito u aktualno doba ruskih prijetnji na Baltiku. Steadfast Defender 2024. smatra se brojčano najvećom NATO-ovom vježbom u posljednjih nekoliko desetljeća, s gotovo 90.000 sudionika iz sve 32 zemlje članice u razdoblju od siječnja do srpnja ove godine.

Simulacija moguće ruske blokade Baltičkog mora

Širi okvir za vježbu na teritoriju Estonije utvrđen je regionalnim obrambenim planovima NATO-a, a premda nije izričito navedeno, manevri imaju cilj simulirati moguću rusku blokadu Baltičkog mora. Stoga su izvedene vježbe obrambenih operacija u uvjetima konvencionalnog ratovanja kroz suradnju estonskih postrojbi i saveznika, uključujući sve grane vojske i zapovjedne strukture.

Vježbe su održane na zapadu Estonije, u tamošnjim županijama Pärnu, Lääne, Saare, Hiiu i Mulgi, a pojačana kretanja i aktivnosti obrambenih snaga i savezničkih postrojbi bili su primjetni i u raznim drugim dijelovima zemlje. Prema navodima general-bojnika Ilmara Tamma, zapovjednika Estonske obrambene lige, jednu od ključnih uloga odigrale su postrojbe lokalne teritorijalne obrane jer su simulirale obranu estonskih otoka, odnosno strateški važnih pozicija za obranu unutrašnjosti države.

Izvor: Društvene mreže / Autor: British Army

Posebna pažnja tijekom vježbi pridana je raketnim sustavima M142 Himars, kojima su prvi put upravljali estonski vojnici. Oni su tijekom Proljetne oluje stjecali iskustva u brzom punjenju tog sustava i izvršavanju vatrenih zapovijedi, a za potrebe vježbe održane su i borbene simulacije virtualnih baterija koje se fokusiraju na zapovjedne i komunikacijske procedure unutar raketnih postrojbi.

'Blisko surađujemo s Estoncima kako bismo im osigurali sveobuhvatnu obuku s oružanim sustavom. Njihov entuzijazam i znatiželja su impresivni te postavljaju brojna pitanja', rekao je u pauzi između vježbi instruktor američkih postrojbi, stožerni narednik Brandon Seager.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Nato

Vježba poslužila i kao završni ispit estonskih ročnika

M142 Himars smatra se najnaprednijim sustavom neizravne vatre velikog dometa na svijetu. Njegovo raspoređivanje u Estonske obrambene snage iduće godine značajno će povećati vatrenu moć zemlje pružajući strateški učinak. Tijekom programa obuke jedna estonska topnička bojna obučena je za brzo raspoređivanje, a vježba Proljetna oluja pružila je priliku za proširenje obučenog osoblja.

Proljetna oluja ove godine prvi put je uključivala i lokalno stanovništvo radi podizanja svijesti o opasnostima mogućeg napada s kopna, mora i zraka. Tijekom vježbe korišteni su različiti alati za simulaciju, a zapovjedništvo je u suradnji s lokalnom civilnom zaštitom i centrom za hitne slučajeve uvježbavalo i brz prijenos informacija te pravilno korištenje potrebnih sustava za obavještavanje. Poruke koje su se prenosile tijekom vježbe odnosile su se na upravljanje prometom i korištenje sustava ranog upozoravanja.

Zanimljivo je da su vlasti ranije upozorile stanovnike zapadne Estonije na pojačanu buku koja može uznemiriti djecu i domaće životinje pa je zatraženo da se životinje osjetljive na buku drže u zatvorenim prostorima te da se djeci objasni njen uzrok. Također su objavljene preporuke o mogućim oštećenjima infrastrukture i lokalnim zajednicama preporučeno je da se eventualna šteta dokumentira i potom javi timu za civilno-vojnu suradnju, zaduženom za isplatu naknada.

Osim zatvaranja prometnica, obrambene snage uvježbavale su evakuaciju stanovništva iz opasnih zona, u čemu su dragovoljno sudjelovali zainteresirani civili, a vježba je poslužila i kao završni ispit za estonske ročnike koji su započeli službu prošle godine.