veća fleksibilnost

EU oslobodio dodatna sredstva za pomoć ukrajinskim izbjeglicama

04.04.2022 u 14:52

Bionic
Reading

Vijeće Europske unije usvojilo u ponedjeljak zakonske dopune koje omogućavaju državama članicama da sredstva iz fondova kohezijske politike i iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) preusmjere za pomoć ukrajinskim izbjeglicama

Vijeće je usvojilo uredbu Djelovanju kohezijske politike za izbjeglice u Europi (CARE), kojom se dopunjava pravni okvir kojim je regulirano upravljanje europskim strukturnim i investicijskim fondovima i Fondom europske pomoći za najpotrebitije za programsko razdoblje od 2014. do 2020.

CARE omogućuje potrebnu fleksibilnost u provođenju pravila kohezijske politike za razdoblje 2014. – 2020. radi brze preraspodjele dostupnih sredstava za hitnu potporu. Osim toga, 10 milijardi eura iz omotnice inicijative Pomoć za oporavak za koheziju i europska područja (“REACT-EU”) za 2022. također se mogu koristiti za te nove potrebe u okviru općeg cilja oporavka nakon pandemije.

Vijeće je također usvojilo dopune uredbe o fondovima za unutarnje poslove i fonda za azil, migracije i integracije u sadašnjem programskom razdoblju 2021. do 2027. godine.

Promjene također donose veću fleksibilnost prijenosa sredstava između programa financiranih iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Europskog socijalnog fonda za rješavanje priljeva izbjeglica.

Primjerice, ta fleksibilnost znači da se sredstva ERDF-a namijenjena infrastrukturnim projektima mogu preraspodijeliti za pružanje zdravstvene skrbi i obrazovanja osobama koje su pobjegle iz Ukrajine zbog ruske agresije.

  • +4
Izbjeglice iz Ukrajine u Češkoj Izvor: EPA / Autor: MARTIN DIVISEK

Osim toga produljena je za godinu dana izvanredna mjera stopostotnog sufinanciranja koja se primjenjuje kao odgovor na pandemiju.

Sve zajedno, produljenje 100-postotnog financiranja, neiskorištena sredstva iz fondova kohezijske politike te sredstva iz ovogodišnje tranše iz programa REACT-EU, trebalo bi osigurati iznos od 17 milijarde eura.

Europski parlament je prije desetak dana jednoglasno podržao ove zakonske izmjene.