OHRABRENJE ZA BEOGRAD

EU spremna otvoriti pregovore sa Srbijom do kraja godine

27.03.2015 u 17:28

Bionic
Reading

Visoka predstavnica Europske unije Federica Mogherini poručila je u petak u Beogradu da je Bruxelles spreman otvoriti prva pregovaračka poglavlja s Beogradom do kraja ove godine, ocijenivši da je to od uzajamnog značenja za EU i Srbiju te ohrabrila Srbiju na putu eurointegracija

Mogherini je poslije današnjeg sastanka sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji istaknula da 'vidi europsku budućnost Srbije'.

'Budite uvjereni da sam ja osobno spremna i da je EU spremna prijeći zajedno kilometre koji su pred nama', naglasila je Mogherini.

Ona je istaknula i da je jedna od tema razgovora bila da se formiranje zajednice srpskih općina na Kosovu stavi na dnevni red sljedećeg kruga dijaloga Beograda i Prištine.

Premijer Vučić potvrdio je 'privrženost Srbije europskom putu' ocijenivši da je s Mogherini razgovarao o svim važnim i otvorenim pitanjima za Srbiju - od dijaloga s kosovskim Albancima, gospodarskim reformama i reformama u području vladavine prava.

'Srbija želi biti dio europske obitelji... i želi odgovornim radom ispuniti sve obveze koje nas očekuju', rekao je Vučić.

On je izjavio i da će zajedno s predstavnicima Albanije 'zakucati na vrata visoke predstavnice EU', ali i drugih europskih dužnosnika radi dogovora o realizaciji zajedničkih infrastrukturnih projekata, cesta i željeznice.

'To su ključna pitanja za Srbiju', rekao je Vučić, naglasivši da su 'politička i gospodarska stabilnost za Srbiju najznačajnije'.

Šefica eurodiplomacije zahvalila je Srbiji na načinu na koji predsjeda Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju (OESS) te na sudjelovanju u mirovnim misijama u svijetu.

Mogherini se tijekom posjeta Beogradu, gdje je doputovala nakon jučerašnjeg posjeta Prištini, ranije danas sastala i s predsjednikom Tomislavom Nikolićem, šefom diplomacije Ivicom Dačićem i predsjednicom srbijanskog parlamenta Majom Gojković