SVE OVISI O ŽIVOM ZIDU

Evo kako u sastavljanju većine HDZ može izbjeći Most

12.09.2016 u 16:00

Bionic
Reading

HDZ i SDP imaju pet dana da se izjasne o našim uvjetima, prozborio je još sinoć čelnik Mosta Božo Petrov. Iako svi očekuju da će vladu zajedno sastaviti HDZ i Most, relativni pobjednici izbora imaju na raspolaganju još kombinacija da Most posve isključe iz igre

Relativni pobjednik jučerašnjih prijevremenih izbora je HDZ koji je s partnerima osvojio 61 mandat, no ni to im zasad nije dovoljno da sami sastave vladu

Najlakši će im put biti ako se uspiju dogovoriti s Mostom koji sa sobom nosi 13 mandata te bi im onda za većinu bila potrebna još samo dva.

No HDZ, ako želi, može krenuti i u pokušaj slaganja saborske većine bez Mosta. Teoretski, uspije li HDZ svojim 61 mandatom privući osam zastupnika Živog zida i njihovih koalicijskih partnera, što je nemoguća misija, dva zastupnika koalicije Bandić - Reformisti, jednog zastupnika HDSSB-a, Željka Glasnovića koji se natjecao u dijaspori te osam manjinaca, HDZ si može osigurati solidnu većinu od 81 mandata.

Međutim, u Živom zidu su jasno rekli da ne dolazi u obzir nikakva koalicija s HDZ-om. U tom slučaju HDZ bi uz bandićevce, HDSSB, Željka Glasnovića i manjince imao 73 mandata. Do većine bi im bila potrebna tri, koju bi mogli dobiti razjedinjavanjem zastupnika Jedine koalicije, okupljene oko Živog zida. Naime, osim zastupnika Živog zida iz te koalicije u Saboru ušla su i dvojica zastupnika stranke Promijenimo Hrvatsku - Ivan Lovrinović i Ivica Mišić te Goran Aleksić iz Uvijek Frankera. Teoretski postoji mogućnost da se ta trojka odmetne i podrži HDZ.

Postoji i opet gotovo nemoguća misija da uz cijelu koaliciju okupljenu oko Živog zida, bandićevce, Glasnovića i HDSSB, HDZ prigrabi samo nekoliko manjinaca, iako je vjerojatnije da će manjinci pokušati nastupati zajedno.

HDZ se pak uopće ne mora pouzdati u bandićevce, HDSSB i Glasnovića, ako uspije prigrabiti podršku svih manjinaca i svih zastupnike koalicije Jedina opcija, čime bi imao labavu većinu od 77 mandata. No s obzirom na stav Živog zida, i ova je opcija gotovo nemoguća.