CVIJEĆE ZA DOBRODOŠLICU

Evo o čemu su Hasanbegović i Obuljen razgovarali iza zatvorenih vrata

20.10.2016 u 14:03

  • +5

Ministar Zlatko Hasanbegović predao je ministarstvo novoj ministrici Nini Obuljen Korzinek

Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX

Bionic
Reading

Najiščekivanija primopredaja vlasti odvila se jutros u Ministarstvu kulture. Bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović dočekao je Ninu Obuljen buketom te joj poželio uspjeh u radu. Nakon primopredaje odgovarali su na pitanja novinara o gorućim pitanjima poput HAVC-a, neprofitnih medija te proračuna za kulturu

'Bilo je riječi o preustroju, kapitalnim projektima, a načelno smo govorili i o pitanju HAVC-a, određenim očekivanjima i tome kako utvrditi stvarno stanje u toj ustanovi. Razgovarali smo i o Zakonu o arhivskoj djelatnosti', kazao je Hasanbegović za N1

Na pitanje žali li za tim što je tako kratko ostao na ministarskom mjestu, odgovara: 'Žao mi je što zapravo nisam bio u prigodi ostvariti sve svoje planove. Našao sam se u spletu okolnosti i nakon par mjeseci mog rada nastupio je provizorij i vlada je postala tehnička. Gotovo pola mandata sam bio tehnički ministar', kazao je Hasanbegović.

Na pitanje što će biti s potporama za neprofitne medije, kaže: 'Iza svake svoje odluke sam stao, jasno je obrazložio i očekujem da neće biti promjena, čime će se pokazati da sam radio utemeljen u određenim načelima i po zakonu'.

Opovrgnuo je informaciju da je zlorabio funkciju i tražio kontrolu za HNK Rijeka i Zagreb te HAVC mimo svojih ovlasti. 'To je bio klasični instrument vlasnika i osnivača dijelom tih ustanova, a to se zove upravni nadzor. Sve što je napisano - prvi put čujem u tom stanovitom tjedniku - je potpuna besmislica', kazao je Hasanbegović.

Primopredaja u Ministarstvu kulture


Video: Marko Prpić / PIXSELL

Govorila je i nova ministrica Nina Obuljen, koja je zahvalila Hasanbegoviću na primopredaji koja je pripremljena korektno, a zahvalila je i na radu i savjetima koje joj je dao.

'Radilo se u doista teškim okolnostima, prethodna vlada je imala samo par mjeseci redovitog mandata pa će nova vlada naslijediti jako puno problema', kazala je. 'Radi se o teškoj kadrovskoj i organizacijskoj situaciji u Ministarstvu, značajnom padu proračunskih sredstva, problemima proteklih godina vezanih za kašnjenja u dinamici plaćanja, što je dovelo do problema kod umjetnika i u tim ustanovama', kazala je Obuljen.

Upitana je i hoće li vratiti novac neprofitnim medijima. 'Nisam osoba koja je bilo što rješavala preko koljena. Pažljivo ću razmotriti sve, čeka nas ozbiljna revizija Zakona o elektroničkim medijima u skladu s europskom direktivom, to su veliki zahvati u zakonodavstvu i rješenje mora biti cjelovito. Za vrijeme postojanja sustava dala sam izjave da je on bio opterećen raznim problemima i nedorečen i za to sam da se analiziraju sve dobre i loše strane', kazala je Obuljen.

Na pitanje znači li to da novac ostaje uskraćen, odgovara: 'Nemojte govoriti da će novac biti uskraćen. Sustav nije bio usklađen s pravilima o državnim potporama i ne može se nastaviti bez revizije i Zakona o elektroničkim medijima', kaže.

O optužbama za nepravilnosti u HAVC-u navodi da je o tome puno već govorila, budući da je bila u upravnom odboru godinu i pol dana i pokrenuto je pretraživanje dokumentacije.

Na pitanje čemu će se posvetiti na početku mandata, Obuljen Koržinek kaže: 'Upozorena sam na niz situacija, s obzirom da Vlada dugo nije bila u redovitom mandatu. G. Hasanbegović me upozorio na ustanove gdje su nužni hitni natječaji, kao što su Državni arhiv u Osijeku i pojedini muzeji. Razgovarali smo i o završetku godine i angažiranju svih proračunskih sredstava te priprema novog proračuna'.

Na pitanje hoće li doći do povećanja sada rekordno niskog proračuna, kaže da je to bilo navedeno u programu premijera Andreja Plenkovića kad se natjecao za predsjednika HDZ-a, ali i da je to prezentirano u Saboru.

'O točnim brojevima ćemo razgovarati kad Vlada krene s radom', kazala je.

Hasanbegović je ranije jutros kazao: 'Upoznat ću je sa stanjem u Ministarstvu, predmetima koji su u tijeku i zaželjeti joj sreću. Ministrica Obuljen će voditi Ministarstvo u smjeru koji ona smatra potrebnim i ja joj želim sreću', kratko je Hasanbegović rekao za N1 uoči dolaska svoje nasljednice.

Podsjetimo, Zlatko Hasanbegović u utorak navečer u HDZ-u je komentirao Plenkovićev odabir Nine Obuljen za njegovu nasljednicu u resoru kulture.

'Tko je i što je uvažena gospođa Obuljen je također poznato, kojim krugovima pripada je također poznato. Jedina je nepoznanica bio konačni odabir Andreja Plenkovića, a izbor je legitiman i objavljen. Proizlazi iz volje saborske većine i ja ga prihvaćam. Politički život se nastavlja, izabrani sam zastupnik u Saboru i nastavit ću političko djelovanje, vjeran Bogu i narodu koji me izabrao', kazao je Hasanbegović i završio izjavu za medije.