istraživanje

Evo što hrvatski građani misle o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj i strahuju li da bi to moglo imati posljedice

29.10.2022 u 21:48

Bionic
Reading

Vladina namjera da dozvoli obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj posvađala je državni vrh jer se predsjednik Zoran Milanović tome protivi, a svoje su o tome u istraživanju Ipsosa za Novu TV rekli i građani

Istraživanje je za Dnevnik Nove TV provela agencija Ipsos od 21. do 25. listopada 2022. na stratificiranom slučajnom uzorku od 600 punoljetnih građana Republike Hrvatske. Pogreška mjerenja je +/–4 posto. Na pitanje 'Jeste li za to da Hrvatska vojska obučava ukrajinske vojnike na teritoriju RH? većina je odgovorila negativno. Protiv te ideje je 57 posto, podržava je 34, a devet je posto onih koji nisu ni za ni protiv.

  • +2
Ukrajinska vojska Izvor: Profimedia / Autor: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

Obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj najviše podržavaju birači HDZ-a, a najviše joj se protive birači Mosta. Građane se u istraživanju pitalo i misle li da postoji mogućnost da se sukob prelije u Hrvatsku ako se zaista krene s obukom ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj. 

'Da uopće ne postoji ta mogućnost, misli 22 posto ispitanika. Da postoji, ali vrlo mala, misli 35 posto. Da postoji, ali umjerena, misli 24 posto, a da je ta mogućnost velika, smatra 14 posto ispitanih. Odgovor na ovo pitanje ne zna pet posto ispitanika', piše Dnevnik.hr.