bit će napeto

F-16 za koji dan u Ukrajini, ali problemima nema kraja: 'Rusi tuku svaki dan!'

28.06.2024 u 12:07

Bionic
Reading

Dvije su godine prošle otkako je Ukrajina počela moljakati NATO savez za isporuku lovaca F-16 kako bi se obranili od Rusa. Prvi avioni bi konačno trebali početi stizati u srpnju, za koji dan

Avione su obećale poslati brojne zemlje, no duljina tog procesa frustrira Kijev jer su Rusi imali dovoljno vremena da se pripreme za njihov dolazak.

Neki analitičari smatraju da F-16 sami po sebi neće predstavljati prekretnicu u ratu.

'Treba razlikovati simboliku od stvarnog učinka na bojnom polju - koji će biti koristan, ali skroman, osobito na početku,' rekao je Business Insideru Mark Cancian, viši savjetnik u Međunarodnom programu sigurnosti pri Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS).

Sergej Kuzan, predsjednik Ukrajinskog centra za sigurnost i suradnju, nevladine istraživačke skupine, rekao je da bi bilo potrebno najmanje 60 zrakoplova za značajne operacije dok Ukrajina pokušava potisnuti rusko zrakoplovstvo sa svojih granica.

Oleksandra Ustinova, koja predvodi parlamentarnu komisiju Kijeva za naoružanje i streljivo, rekla je da bi Ukrajini bilo potrebno bliže 120 F-16 zrakoplova kako bi značajno pojačala svoje zrakoplovne sposobnosti.

'Teško je tražiti više zrakoplova kada nemate ljude koji bi ih upravljali,' rekla je, dodajući da će, u početku, Ukrajina imati više F-16 nego kvalificiranih pilota, koji u ovim trenucima ima dvadesetak.

Smatra se da je održavanje zrakoplova još veći izazov od obuke pilota. Većina popravaka i održavanja trebati biti obavljena unutar Ukrajine, zbog čega će se Kijev morati oslanjati na strane izvođače koji poznaju ove zrakoplove.

Rusija je već pojačala napade na infrastrukturu koja bi se mogla koristiti za održavanje i raspoređivanje F-16.

  • +6
F-16 Izvor: Profimedia / Autor: IPA / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

'Rusija napada sve zračne luke, potencijalne baze za F-16 zrakoplove, svaki dan, uključujući pokušaje oštećenja uzletno-sletnih staza i infrastrukture. Ti napadi nisu prestali najmanje posljednja dva mjeseca,' rekao je Kuzan.

Ciljevi će postati još primamljiviji kada zrakoplovi, piloti i timovi za održavanje stignu u zemlju. To će vjerojatno prisiliti Ukrajinu da pojača protuzračnu obranu za koju već sad nedostaje streljiva. 

'Moramo prihvatiti činjenicu da će zračne luke biti dobro zaštićene kada bi civilni objekti mogli biti pod napadom,' rekao je Kuzan, dodajući da će svakoj bazi trebati najmanje dvije baterije sustava Patriot i dvije baterije NASAMS-a za osiguranje.

Raketni sustavi zemlja-zrak NASAMS Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Wikimedia - Soldatnytt
sve osim nogometa

Učitavanje...