WELCOME TO FABULOUS LAS VEGAS

Fallout: New Vegas

07.10.2010 u 15:45

Bionic
Reading

Fallout: New Vegas nedavno je dovršen i poslan na umnažanje. Prije no stigne na police, red je da i mi napišemo koju o najnovijem izdanku kultne RPG franšize

Kad se radi o igrama na kojima radi Obsidian Entertainment, 'dovršenost' je uvijek vrlo relativan pojam s obzirom na to da su njihove igre najčešće – nedovršene. Kao što vjerojatno znate, unatoč neslavnoj reputaciji, Obsidian je radio na Star Wars: Knights of the Old Republic II, NeverWinter Nights 2 i na svom jedinom samostalnom projektu – Alpha Protocol, koji je pak doživio najveći neuspjeh.

 

 

 

Fallout: New Vegas - debut trailer

Hoće li s New Vegasom biti drukčije? Ne znamo, ali u prilog im definitivno ide činjenica da se kod njih nalazi i dio originalne postave Black Isle studija koji je radio na Falloutu i Falloutu 2 koji se i dan danas vrlo aktivno igraju.

 

 

 

S Falloutom 3, Fallout franšiza otišla je ipak na jednu drugu razinu (nećemo reći i bolju, zbog straha od odmazde hardcore fanova prva dva dijela!), a Bethesda je, prema kritici, napravila odličan posao te je igra zaslužila i brojne nagrade za najbolju igru 2008. godine. Igrači nisu bili baš toliko oduševljeni, no o tom potom.

 

 

Fallout: New Vegas nije nastavak na Fallout 3 iako je radnjom smješten tri godine nakon trojke – u 2281. Radnja igre smještena je u Las Vegas (no šit, Šerlok!), Nevadu i Mojave pustinju, sve zajedno pod nazivom Mojave Wasteland koji je veličinom gotovo jednak Capital Wastelandu iz trojke. Ono čime se New Vegas sigurno izdvaja od ostalih Fallout igara je činjenica da Las Vegas nije direktno pogođen nuklearnim udarom, već ga je samo zahvatio dio radioaktivnog oblaka nastalog udaljenim nuklearnim udarom. Dakle, New Vegas nije razrušen, a njegovo stanovništvo samo je djelomično mutiralo pod utjecajem radijacije. New Vegas je, dakako, napravljen prema modelu Las Vegasa i mnoge stvarne lokacije vjerno su prenesene u igru, pa čak i ogromne građevine poput poznate Hooverove brane.

 

 

Igra vas stavlja u ulogu dostavljača kojega pri dostavi jednoga paketa na smrt prebija jedna od bandi u Wastelandu. Srećom, pronalazi vas robot Vic i odnosi vas liječniku Doc Mitchellu koji vas spašava. Sama kreacija lika neće vam biti nepoznata ako ste igrali prethodni Fallout. Pointove možete rasporediti po skillovima prema vlastitom izboru ili pak riješiti liječnikov upitnik i Rorschachov test te će vam na temelju toga igra sama sugerirati kako da raspodijelite bodove. Nakon toga igra vas smješta u lokalnu krčmu u Good Springsu, gdje birate težinu na kojoj ćete igrati. Normal će odabrati većina, a Hardcore oni najspremniji za dokazivanje. U hardcore modu healing stim-packovi mogu liječiti samo blaže ozljede, streljivo i oružja imaju težinu, a realnost ide toliko daleko da ćete morati regularno piti vodu kako ne bi dehidrirali u pustinjskom okružju.

 

 

Prilagođeno okolnostima, setting New Vegasa je mješavina postapokalipse, futurizma i duha Divljeg zapada, zbog čega u igri postoji i nekoliko frakcija s kojima ćete se

TV commercial

udruživati ili se boriti protiv njih. Kako bi se što vjernije mogao odvijati taj sukob, Obsidian je u igru implementirao sustav reputacije. Naštetite li jednoj od frakcija, reputacija će vam kod druge porasti i obratno. Dvije glavne i najmoćnije frakcije u igri su New Californian Republic (NCR) i grupa robovlasnika pod imenom Caesar's Legion.

 

 

 

Koliku ćete slobodu, ali i moć ovisno o izboru frakcije imati, pokazuje sljedeći konkretan primjer: ukoliko steknete dobru reputaciju kod NCR-a, imati ćete pristup solarnoj elektrani Helios 1 koju vodi wannabe znanstvenik pod imenom Fantastic te ju drži na 1 posto efektivnosti. E sad, uz dovoljno vještine, moći ćete preuzeti kontrolu nad elektranom i onda regulirati dostavu električne energije. Možete tako isključiti dotok mjestima pod nadzorom suparničke frakcije, ali i zeznuti svoju frakciju, isključivati obrambene električne sustave gradova ili, kao vrhunac, preuzeti kontrolu nad ogromnim laserom u orbiti. Ne trebamo ni objašnjavati kakvu vam to moć stavlja u ruke.

 

 

I za kraj tehnikalije, a tu ne očekujte nikakav spektakl. New Vegas koristi engine identičan onome Fallouta 3 (a koristio ga je i Oblivion!) i na njemu nisu rađene nikakve kozmetičke korekcije, no igra i dalje izgleda sasvim solidno i grafika sigurno neće biti slaba karike igre.

 

 

U biti, nadamo se da igra uopće neće imati slabih karika, no u to je pomalo teško povjerovati s obzirom na problematični Obsidian Entertainment. No, nećemo suditi prije nego isprobamo igru.

 

 

Fallout: New Vegas najavljen je za 19. listopada, i to za PC, PS3 i Xbox 360

 

Fallout: New Vegas - E3 2010 gameplay trailer