DOUBLE FINE PROJEKT

Fanovi skupili preko 3 milijuna dolara za novu igru

14.03.2012 u 08:52

Bionic
Reading

Današnji završetak Double Fine Kickstartera mogao bi postati inspiracija mnogim developerima

Zaključno s današnjim danom, akcija Double Fine Adventure Kickstarter privedena je kraju. Tim Schafer i njegova ekipa iz Double Fine Studiosa postavili su vrlo jednostavan primjer ostatku 'starih zvijezda' gaming industrije: ako imate nekoga tko je u nekom danom trenu radio dobre igre, vrijeme je da ga iskoristite za financiranje projekata. Adventure Kickstarter je od korisnika tražio vrlo jednostavnu stvar: pokloniti Double Fineu onoliko novaca koliko mislite da je ok, sveukupno dosegnuti iznos od 350.000 dolara, što je dovoljno za izradu same igre, te snimiti dokumentarac o čitavom procesu. Donatori iznad 15ak dolara dobili su pristup beti, kopiju igre na Steamu i još par simpatičnih znakova pažnje. Oni koji su nadmašili 10.000 su pak dobili priliku i upoznati ekipu iz Double Finea.

 

Video kojim je sve otpočelo...


 

Zapanjujuća reakcija javnosti, kao i fanova avanturističkog žanra fascinirala je mnoge - projekt je osnovni iznos nadmašio već prvi dan. Točnije, igra je u manje od 24 sata skupila već preko milijun dolara. Tijekom idućih tri-četiri tjedna koliko je Kickstarter trajao, novac je dolazio u relativno manjim količinama, no to nije zaustavilo sustavni porast fonda za igru koji je zaključno sa današnjim danom stao na 3,445,335 dolara. Napomenimo samo kako je za izradu Grim Fandanga trebao budžet od 3 milijuna. Sve u svemu, čini se da će Double Fine pored novca za izradu avanture na nekoliko platformi, te super-sjajnih snimanih glasova u istoj, također imati za rekreativne aktivnosti poput gomile brzih žena i lakih automobila.

 

Malo propalih kadrova...vrijedno svake sekunde :)

 

Kao malu fusnotu na ovaj zanimljiv i pohvale vrijedan podvig, spomenimo kako je i autor igre koja je inspirirala Fallout pokrenuo svoj kickstarter projekt. Brian Fargo, tvorac Wastelanda, treba 900.000 dolara kako bi izveo svoj Wasteland 2 projekt. Igra bi trebala biti epski rpg projekt. Za sada stoji na otprilike pola milijuna dolara. Nadamo se da će postići željeni iznos...u ime nas i svih fanova roleplaying igara stare škole.

 

Wasteland 2? Zašto ne?