objavio na facebooku

Fico u travnju upozorio: Moglo bi doći do ubojstva nekog vladinog političara

16.05.2024 u 10:00

Bionic
Reading

Napadač je u srijedu poslijepodne s više hitaca ustrijelio slovačkog premijera Roberta Fica, a mediji su podsjetili da je prije nešto više od mjesec dana Fico upozorio da bi se tako nešto moglo dogoditi

Fico je, naime, na svom profilu na Facebooku, 10. travnja objavio video u kojem je govorio o prijetnjama upućenim vladinim političarima.

'Čekam da se frustracija naprednjaka potpirivana medijima pretvori u ubojstvo nekog od vladinih političara', poručio je na Facebooku, aludirajući na ime trenutno najveće oporbene stranke, Napredna Slovačka, prenosi češki medij novinky.cz.

'Glasači Napredne Slovačke bezobrazno psuju vladine političare na ulicama, a ja samo čekam kada će se ova frustracija, koju intenzivno produbljuju Denník N, SME ili Aktualita (slovački mediji), pretvoriti u ubojstvo nekih od vodećih vladinih političara. Ne pretjerujem ni milimetar', rekao je Fico.

  • +4
Atentat na Roberta Fica Izvor: Profimedia / Autor: AFP

Slovački premijer nalazi se u bolnici Roosevelt u Banskoj Bistrici, gdje je operiran, nakon atentata u kojem je zadobio prostrijelne rane u trbuh i ruku. Operacija je trajala više od tri i pol sata.

71-godišnji pjesnik

Ovo je atentator na slovačkog premijera Fica

Pogledaj galeriju

71-godišnji pisac i pjesnik Juraj Cintula iz mjesta Levice u južnoj Slovačkoj osumnjičen je za atentat na premijera, a prema nekoliko izvora, pucao je iz legalno držanog pištolja. Priveden je odmah nakon atentata. Taj je čin odmah izazvao političke sukobe. Zastupnici Ficove stranke odgovornost pripisuju oporbi i medijima. Predstavnici oporbe, ali i političari iz drugih zemalja, oštro su osudili napad.