TKO JE KOGA OKRAO?

'Flego je slogan uzeo od Mladeži HDZ-a'

11.03.2013 u 14:41

Bionic
Reading

Iako je uobičajeno da se političke stranke na izborima natječu izbornim programima, već i prije samog službenog početka kampanje IDS-ovac Valter Flego i HDZ zakačili su se oko predizbornog slogana

Priča oko slogana 'Novo vrijeme - nova snaga' koji koriste i IDS-ovac Valter Flego u kampanji za istarskog župana, ali i HDZ na nacionalnoj razini, sve je više počela sličiti onoj koja se pita je li prva bila kokoš ili jaje.

Naime, nakon što je u subotu na motivacijskom skupu u Ciboni HDZ predstavio novi logo i novi slogan, nije dugo trebalo čekati na reakciju stožera Valtera Flege, koji je glavnu oporbenu stranku optužio za krađu.

HDZ-ov slogan smišljen unutar stranke

Slogan 'Novo vrijeme - nova snaga' smišljen je, kako doznajemo, unutar stranke. HDZ ovaj put nije koristio usluge neke marketinške ili PR agencije, već je slogan smislio unutarstranački kreativni tim.

'Flegin slogan 'Novo vrijeme, nova snaga', koji se već više od mjesec dana nalazi na plakatima diljem Istre i koji je istaknut na svim njegovim materijalima, preuzeo je HDZ koji je u subotu plasirao plakate s gotovo identičnim sloganom 'Novo vrijeme - nova snaga'. Zanimljivo je da je ovo drugi put da HDZ uzima Flegin slogan. Naime, Valter Flego na izbore za gradonačelnika 2005. izašao je sa sloganom 'Idemo dalje!' koji je kasnije na parlamentarnim izborima 2007. uzeo HDZ', tvrde u IDS-u.

No, u HDZ-u odbijaju bilo kakve priče o krađi slogana. Dapače, tvrde kako je do nje i došlo jer je upravo Flego bio taj koji je posudio slogan. 'Gospodin Flego trebao bi biti upoznat da je sličan slogan, 'Snaga za novo vrijeme' koristila Mladež HDZ-a 2002. godine', kazala je za tportal glasnogovornica stranke Silvana Oruč Ivoš.

Inspiraciju za novi slogan koji će koristiti u predizbornoj kampanji HDZ-ovci su našli kod predsjednika stranke Karamarka.

'Taj slogan, doduše u malo drugačijem obliku, 'Nova snaga, novi ljudi, novo vrijeme', u unutarstranačkoj kampanji koristio je predsjednik Karamarko. Iako je službeni slogan bio 'Nova hrvatska neovisnost', u govorima je koristio i slogan 'Nova snaga, novi ljudi, novo vrijeme' . Osim toga, govor na izbornom Saboru započeo je tim sloganom', kazala je Oruč Ivoš.

Međutim, iako u HDZ-u tvrde da je Karamarko slogan izrekao u obraćanju delegatima na izbornom saboru, transkripti njegova dva govora, kandidacijskog i pobjedničkog, pokazuju da slogan 'Novo vrijeme, nova snaga' ipak nije izustio. Naime, govoreći na izbornoj konvenciji Karamarko je govorio o snazi HDZ-a i novom vremenu koje dolazi za stranku, no ne u formi kratkog slogana.

No ponavljanje sličnih parola i teza u izbornim kampanjama nije neuobičajeno. Većina političkih stranaka i kandidata birače mame nudeći im 'drugačije, nove ljude', 'drugačije i novog vrijeme' ili 'drugačiju i novu snagu'.

Svjestan je toga i PR stručnjak Krešimir Macan. 'Neizbježno je da se te političke poruke ponavljaju, no nezgodno je što su se poklopile u isto vrijeme, za iste izbore, iako je kod HDZ-a riječ o nacionalnoj kampanji, kod Flege o lokalnoj. Kopiranje uspješnih rješenja za kampanje se često događa, bitno je da u HDZ-u ne govore da je riječ o originalnom rješenju i da to rješenje nisu platili kao da je originalno', kazao je Macan za tportal.