mir u gazi

Francuska, Njemačka i saveznici smatraju da bi Hamas trebao prihvatiti plan SAD-a

07.06.2024 u 06:29

Bionic
Reading

Sjedinjene Države, Njemačka, Francuska i Britanija pozvale su palestinski islamistički pokret Hamas da prihvati plan za okončanje rata u Gazi koji je nedavno predstavio američki predsjednik Joe Biden

U zajedničkom pismu koje je Elizejska palača objavila u četvrtak navečer navodi se da te države u potpunosti podržavaju sveobuhvatni prijedlog. Na marginama komemoracije Dana D u Normandiji, u Francuskoj, čelnici četiri zemlje pozvali su Hamas da izrazi svoju punu suglasnost i da se plan odmah provede.

Prijedlog koji je prošlog tjedna iznio Biden ima za cilj okončanje rata u Gazi u tri faze. Predviđa potpuni i neograničeni prekid vatre u trajanju od šest tjedana. To će dovesti do trajnog prekida vatre u drugoj fazi. Prema nacrtu, uvjeti za to trebaju se dogovoriti tijekom prekida vatre.

Međutim, Hamas je izjavio da će pristati na dogovor samo ako se dogovori trenutačni i trajni prekid vatre.

Njemačka, SAD, Velika Britanija i Francuska također su pozvale na veću potporu premijeru Palestinske samouprave Mohammadu Mustafi.

Četiri zemlje istaknule su važnost održavanja stabilnosti sjevernog izraelskog susjeda Libanona. Željeli su podržati deeskalaciju na izraelsko-libanonskoj granici i pozvali sve strane na suzdržanost, prenosi Dpa.

Vođa Hamasa u Pojasu Gaze, Yehya al-Sinwar, odbacio je sporazum o prekidu vatre s Izraelom koji bi omogućio razoružavanje njegove terorističke milicije, objavio je u četvrtak Wall Street Journal.

"Hamas neće predati svoje oružje ili potpisati prijedlog koji to traži", navodno je rekao al-Sinwar, koji boravi na nepoznatoj lokaciji u Pojasu Gaze, pregovaračima svoje organizacije, izvijestio je Wall Street Journal, citirajući arapski posrednici koji su u kontaktu s pregovaračima Hamasa.