palestina

Hamas pristaje samo na trajni prekid vatre i čeka odgovor Izraelaca

05.06.2024 u 15:55

Bionic
Reading

Palestinski islamistički pokret Hamas kaže da ostaje pri svojim zahtjevima i da će pristati na dogovor o okončanju rata u Gazi samo ako to uključuje trajni prekid vatre

Usto bi se izraelska vojska morala u potpunosti povući iz Pojasa Gaze, istaknuo je predstavnik islamističke organizacije na konferenciji za novinare održanoj u glavnome gradu Libanona Bejrutu. Ne složi li se izraelska strana s ovim točkama dogovor se neće moći realizirati. Hamas čeka odgovor Izraelaca. Predstavnici Hamasa već su nekoliko puta u prošlosti iznosili slične zahtjeve.

U petak je američki predsjednik Joe Biden neočekivano predstavio pojedinosti nacrta sporazuma o okončanju rata u tri faze, koji počinje s potpunim i neometanim prekidom vatre u trajanju od šest tjedana. U tom bi razdoblju bila oslobođena određena grupa talaca, a zauzvrat bi se oslobodili Palestinci zatočeni u Izraelu. U sljedećoj bi fazi borbe trebale biti trajno prekinute, a i preostali bi taoci bili oslobođeni.

U završnoj bi fazi, prema predloženom nacrtu trebala započeti obnova Pojasa Gaze. Šef egipatske obavještajne službe Abas Kamel u srijedu je otputovao u Katar na razgovore o posredovanju. Prema egipatskim informacijama očekuje se da će se sastati s katarskim premijerom i ministrom vanjskih poslova Mohamedom bin Abdulrahmanom Al Tanijem i šefom američke vanjske obavještajne službe CIA-e, Williamom Burnsom. Katar, SAD i Egipat već mjesecima neizravno posreduju između Izraela i Hamasa nastojeći postići dogovor o prekidu vatre i o razmjeni talaca za palestinske zarobljenike.

sve osim nogometa

Učitavanje...