uoči pregovora

Izrael provodi novu operaciju u središnjem dijelu Pojasa Gaze

05.06.2024 u 15:39

Bionic
Reading

Izrael je u srijedu objavio da provodi novu vojnu akciju protiv Hamasa u središnjem dijelu Pojasa Gaze, uoči razgovora američkih i katarskih posrednika koji nastoje finalizirati dogovor o prekidu vatre

Palestinski liječnici rekli su da su u zračnim napadima u tom području poginuli deseci ljudi. Oružano krilo Hamasa i Islamski džihad objavili su da su vodili borbe s izraelskim snagama širom Pojasa Gaze i da su koristili protutenkovske rakete i granate. Najmanje 44 Palestinca poginulo je od utorka u izraelskim vojnim napadima u središnjem dijelu Pojasa Gaze, rekli su zdravstveni dužnosnici u enklavi.

"Bombardiranje nije prestalo cijelu noć", rekla je Aya (30), prognanica u Deir Al-Balahu. Među poginulima je dvoje djece. Poginuli su sa svojom majkom, rekli su očevici.

"Ovo nije rat, ovo je razaranje koje se ne može opisati riječima", rekao je njihov otac Abu Muhamend Abu Saif. Izraelska vojska objavila je da zrakoplovi gađaju Hamasove mete u središnjem dijelu Pojasa Gaze i da kopnene snage djeluju u području izbjegličkog naselja Al-Bureidža "na fokusiran način na osnovi obavještajnih uputa" .

Ilustrativna galerija/Gaza - sukob ponovno jača na sjeveru Pojasa Gaze Izvor: EPA / Autor: ATEF SAFADI

"Snage 98. divizije počele su preciznu kampanju u području Istočnog Bureidža i Istočnog Deira al-Balaha, iznad i pod zemljom u isto vrijeme", po priopćenju izraelske vojske. Stanovnici su rekli da su izraelske snage poslale tenkove u Bureidž i da zrakoplovi i tenkovi napadaju obližnja naselja Al-Maghazi i Al-Nuseirat te grad Deir Al-Balah, u koji tenkovi nisu ušli.

"Svaki put kada govore o novim pregovorima o prekidu vatre, okupacijske snage koriste jedan grad ili izbjeglički kamp kao sredstvo pritiska. Zašto bi civili, ljudi koji su na sigurnom u svojim domovima ili šatorima, trebali plaćati? Zašto ne mogu Arapi i svijet zaustaviti rat", rekla je Aya za Reuters putem aplikacije za chat.

sve osim nogometa

Učitavanje...