najavio premijer

Francuska svojim ovčarima daje 75 milijuna eura pomoći zbog bolesti plavog jezika

04.10.2024 u 19:14

Bionic
Reading

Francuska vlada osigurat će 75 milijuna eura pomoći ovčarima zbog pojave bolesti plavog jezika, rekao je u petak premijer Michel Barnier

Bolest plavog jezika, slaba žetva i najava mljekarskog diva Lactalisa o smanjenom otkupu mlijeka ponovno su raspirili nezadovoljstvo među poljoprivrednicima koji su početkom godine bili organizirali velike prosvjede.

Novčana pomoć za ovčare zbog pojave bolesti plavog jezika nadovezuje se besplatni program cijepljenja kojim vlada želi obuhvatiti sva stada ovaca.

Premijer Barnier najavio je i zajmove s državnim jamstvom za kratkoročnu pomoć poljoprivrednim gospodarstvima koji su pretrpjeli najveću štetu.

Bolest plavog jezika pojavila se u listopadu prošle godine u Nizozemskoj, a proširila se u međuvremenu i na Belgiju, Njemačku, Češku, Portugal i Italiju, prema izvješćima Svjetske organizacije za zdravlje životinja (WOAH).

Europom danas kruži nova varijanta virusa, BTV3. Virus nije opasan za ljude. Prenose ga komarci, a uglavnom se širi među ovcama i govedima, iako su na njega osjetljive i ljame, alpake, koze i divlji preživači.

Određeni stupanj zaštite od bolesti može se postići cijepljenjem.