IMENOVANJE

Francuska je dobila šeficu za umjetnu inteligenciju

25.09.2024 u 10:09

Bionic
Reading

Clara Chappaz dosad je bila zadužena za startupove. Prije toga je podigla dva web tržišta za rabljenu odjeću

Clara Chappaz, izvršna direktorica vladinog start-up tijela La French Tech, preuzet će ulogu državne tajnice za umjetnu inteligenciju i digitalizaciju.

Taj položaj prethodno nije uključivao umjetnu inteligenciju u nazivu. Ambicija je predsjednika Emmanuela Macrona Pariz pretvoriti u grad umjetne inteligencije.

Između raspuštanja francuske Nacionalne skupštine početkom lipnja i konačnog imenovanja Michela Barniera za premijera ranije ovog mjeseca, tehnološki ekosustav uglavnom je bio u neizvjesnosti oko toga tko će biti sljedeći digitalni ministar.

Chappaz (35) će biti odgovorna Ministarstvu visokog obrazovanja i znanosti umjesto Ministarstvu gospodarstva i financija, što je bio slučaj s njezinim prethodnikom.

Pola milijarde eura za umjetnu inteligenciju

Dok je bila direktorica La French Techa, tijekom trogodišnjeg mandata postigla je dogovor s više od 700 start-upova. Njime se nameće minimalna kvota od 20 posto žena u upravnim odborima do 2025. i zahtijeva da svi menadžeri budu obučeni o pitanjima različitosti i borbi protiv diskriminacije i uznemiravanja.

Prije imenovanja u La French Tech, bila je glavna poslovna direktorica web stranice za luksuznu rabljenu odjeću Vestiaire Collective. Također je stvorila tržište rabljene dječje odjeće, Lullaby. Završila je Harvard Business School.

Francuska ima vlastite modele generativne umjetne inteligencije - primjerice, Mistral AI i H - kojima konkurira ChatGPT-ju tvrtke OpenAI.

Prošle godine objavila je nacionalnu strategiju umjetne inteligencije, kojom je predviđeno 500 milijuna eura za ulaganje u stvaranje klastera umjetne inteligencije do 2030. godine.

Francuska će također biti domaćin međunarodnog summita o umjetnoj inteligenciji u veljači iduće godine. Prethodna dva održana su u Ujedinjenom Kraljevstvu i Južnoj Koreji, piše Euro News.