INFOGAMER 2013

Gamerski sajam na hrvatski način

18.11.2013 u 14:06

Bionic
Reading

Ovog vikenda u Zagrebu se odvijao događaj kojeg će hrvatski gaming pamtiti još dugo vremena

Dobri gaming sajmovi na ovim prostorima, budimo iskreni, nisu česti. Štoviše, nema ih. Da ne postoje stvari poput Infogamera, hrvatska gaming kultura ostala bi bez zaista nečeg velikog. Ovogodišnji sajam videoigara i gaming kulture dokazao je, na oduševljenje mnogih, kako je moguće napraviti nešto po svjetskim standardima i na našim prostorima. Zahvaljujući trudu redakcije Reboota, ovogodišnji sajam gaminga imao je sve što možemo očekivati kod njegove velike braće.

 

Otvaranje Infogamera 2013 

 

Nepotrebno je zamarati se usporedbama sa E3-em, jer Infogamer to nije. Barem za sada. On je, u drugu ruku, na putu da napravi veliku stvar i Hrvatsku stavi na svjetsku gaming mapu. Ironično je gledati kako na malom prostoru poput našeg postoji tolika masa gaming developera koji se iz petnjih žila bore napraviti nešto i plasirati svoje proizvode, a da jednostavno nemaju kuda. Sajmovi poput ovoga definitivno će im moći pomoći. Zahvaljujući Infogameru, igrači su ove godine mogli posjetiti Ubisoftov i Wargaming.net-ov štand, kao i one od nekolicine nezavisnih developera. Iduće godine, broj će se definitivno povećati.

 

Što se hrvatskih razvojnih timova tiče, na Infogameru smo se imali prilike upoznati sa poznatim timova poput Gamepiresa i Ironwarda, te iz prve ruke iskusiti kakve naslove oni donose na hrvatsko i svjetsko tržište. Iz onih par riječi što smo izmjenili, vrlo je očito kako je development na našim prostorima jako težak zadatak, te kako svjetski plasman naslova zahtjeva puno više od same kvalitete proizvoda. Stoga, koristimo ovu priliku da apeliramo na kupovanje originalnih igara, jer bez podrške, ovih par iznimno talentiranih timova zaista ne mogu ništa.

 

 

 

 

Ovako je izgledao prvi dan Reboot Infogamera 2013

 

 

Jedan od zanimljivijih dijelova ovog sajma bio je i panel gdje se iskazala zainteresiranost vlade Republike Hrvatske da, stjecajem okolnosti, investira u hrvatski gaming development. Štoviše, Bruno Radica iz Ministarstva Gospodarstva istaknuo je kako Vlada RH kroz poticaje za razvojne timove ove godine sprema tri milijuna kuna, te da će taj iznos iduće godine porasti. Radi li se tu o pravim planovima ili isprovociranoj reakciji na optužbu kako se gaming u HR zbog oglušivanja vlade jednostavno ne isplati, procjenite sami.

 

Što se turnira tiče, ovaj Infogamer je imao ponešto za svaki ukus. Interesira li vas League of Legends sa svojim fondom nagrada od 400 eura, hrpom gaming opreme i pravim pravcatim gledalištem ili Call of Duty: Ghosts, društvo iz Udruge Virtualnih Igara imalo je nešto za vas. Čak ni ljubitelji nogometa nisu ostali zakinuti jer su na ovom sajmu mogli igrati i novi Pro Evolution Soccer turnir. Sve u svemu, kompetitivni dio Infogamera 2013. zaista je izgledao ohrabrujuće, s obzirom da je tijekom subote za to određen dio paviljona bio konstantno popunjen. Naravno, stvari nisu stale samo na digitalnim igrama. Infogamer 2013 upriličio je i Yu Gi Oh turnir, kao i demonstraciju čitavog niza interesantnih društvenih igara.

 

 

Kompetitivni gaming na HR sajmu nikad nije bio bolji! :)

 

 

 

 

 

 

Za kraj bismo još spomenuli mali put niz povijest gaming platformi koji nam je ove godine ponovno omogućio Peek&Poke iz Rijeke. Osim što smo mogli zaigrati legendarnog Defendera, kao i Mrs Pacman, u staklenim vitrinama pronašli smo nešto što nas je podsjetilo na djetinjstvo. Bili to pomoću prastarog Gameboya ili Atarija 2600, ovaj eksponat na jedan poseban način pokazuje koliko je tehnologija zabave napredovala tijekom proteklih četrdeset godina.

 

 

 

U konačnici, ovaj sajam se pokazao kao demonstracija onoga što volja i ljubav prema gamingu mogu učiniti. Hrvatska i čitava regija od Infogamera mogu samo profitirati, što osvještavanjem ljudi o samom pojmu gaminga, što zbog činjenice da i mi imamo regionalni gamerski sajam. Makar nije niti blizu standardima koje drže etablirani brendovi poput E3-a i Gamescoma, Reboot Infogamer 2013 nešto je na što definitivno treba obratiti pažnju, jer imamo osjećaj da će iz godine u godinu postajati sve bolji i bolji.