DUGO TOPLO LJETO

Gdje je nestao Karamarko dok se ministri brčkaju?

01.08.2014 u 08:46

Bionic
Reading

Dok se članovi Vlade premijera Zorana Milanovića, rasuti od Istre do Dubrovnika, lješkare na Jadranu, Tomislav Karamarko kupa se u znoju lica svog na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu - tako barem proizlazi iz odgovora pristiglog iz HDZ-a na pitanje je li se predsjednik stranke također povukao na godišnji odmor s obzirom na to da se u posljednjih 15 dana javnosti ukazao ravno - jednom

'Predsjednik Karamarko još nije bio na godišnjem odmoru, u proteklom razdoblju obavljao je svoje redovne aktivnosti te zajedno sa suradnicima radio na programu gospodarskog oporavka i pripremi projekata. Zbog brojnih obaveza, u ovom trenutku ne možemo Vam precizno reći kada će predsjednik Karamarko otići na godišnji odmor', odgovorila je Dajana Antonija Bebek, glasnogovornica HDZ-a.

Neizvjesno je, dakle, hoće li saborski zastupnik Tomislav Karamarko, poput ostalih kolega koji su preko noći nestali iz Zagreba, iskoristiti pravo na godišnji odmor. Podsjetimo, Karamarko je proteklu radnu godinu na Markovu trgu zaključio s ravno nula govora u sabornici - u cijelom mandatu govorio je četiri puta.

Upravo to morao je objašnjavati novinarima u Bruxellesu, koji su ga ondje pritisnuli povodom statistike rada u Saboru 16. srpnja. Objasnio je da je umjesto u Saboru govorio na terenu morajući homogenizirati stranku, a na primjedbu da ga porezni obveznici plaćaju da bude u Saboru odgovorio je da ga oni plaćaju i kao predsjednika stranke s pobjedničkom taktikom.

Potom se povukao. Čak deset dana držao se podalje od vidokruga hrvatske javnosti. Vratio se nenametljivo, kao peta vijest u Dnevniku HTV-a prošle subote, kada je prilikom obilježavanja 23. obljetnice pogibije hrvatskih redarstvenika u Strugi Banskoj rekao da se HDZ ozbiljno priprema za preuzimanje vlasti radeći na gospodarskom programu s domaćim ekspertima, ali i jednim bavarskim institutom te na nizu planiranih projekata. 

U tjednu na izmaku ponovno - muk. Kad smo već bili uvjereni da se predsjednik HDZ-a u dijelu srpnja povukao na kakvu privatnu klauzuru uz zrno soli, to je demantirala HDZ-ova glasnogovornica, gotovo u riječ ponavljajući Karamarkove posljednje javne riječi.

Osim što ne znamo hoće li si Karamarko do kraja ljeta uopće priuštiti nekoliko dana godišnjeg, nismo uspjeli dobiti ni ranu potvrdu da će se šef HDZ-a u utorak pojaviti u Kninu, na obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Sve će biti da neće propustiti biti u blizini kad branitelji, kako se očekuje, izviždaju premijera Milanovića.

Očekivalo se, doduše, i da će šef HDZ-a poentirati na kakvoj presici povodom kolektivnog zbjega Vlade na more, kad bi mogao progovoriti o rebalansu proračuna, Ini, srpanjskoj rupi - bilo čemu, da se vidi da ima što reći. Pa nije. Čovjek ima preča posla nego zakucavati protivnicima na umoru - dok se oni brčkaju, on gradi bolje sutra.