nakon posjeta

Glavašević: Predsjednica se treba opravdati zbog ogromnog gafa

14.02.2018 u 15:33

Bionic
Reading

'Hrvatska je iza ovoga svega ostala ponižena, prije svega zbog činjenice da je predsjednica ovaj posjet isforsirala', rezimirao je SDP-ov Bojan Glavašević posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj za što smatra da se predsjednica treba opravdati zbog ogromnog gafa

Ponovio je kako su njegova očekivanja i inicijalno bila vrlo skromna, odnosno kako je bio vrlo skeptičan prema cijelom tom posjetu.

'Mi kao država od njega nismo dobili mnogo, dobili smo matične knjige iz Dvora na Uni, a očekivanja su bila mnogo veća. Očekivanja su inkrementalni napredak u potrazi za nestalim osobama ili protokoli iz vukovarske bolnice. To su dva krupna pitanja koja imamo sa Srbijom. Vučić vrlo svjesno i namjerno nije zadovoljio ta očekivanja', rekao je Glavašević za N1.

Ovaj SDP-ovac smatra kako se predsjednica treba opravdati zbog ogromnog gafa.

'Prije svega, nije se konzultirala sa sukreatorom vanjske politike, dakle, s predsjednikom Vlade, on je tu ispao mnogo veći državnik, zato što je nju spasio time što je odlučio prihvatiti sastanak s Vučićem. On je jedini tu koji ima operativne, odnosno izvršne ovlasti, predsjednica ih nema ni najmanje. To je bilo spašavanje obraza koliko se obraza spasiti dalo, ali zapravo - što je rezultat? Ugostili smo i tretirali s najvišim počastima čovjeka koji je lagao na novinarska pitanja o tome da nije govorio o Velikoj Srbiji, čovjeka koji svakim svojim javnim nastupom, od 1995. do dana današnjeg pokazuje da u Hrvatskoj ima identične stavove i mišljenja kao što ih je imao u vrijeme rata', smatra Glavašević dodajući kako niti jednom riječju nije pokazao da se kaje ili da smatra kako mu je pozicija bila kriva.

  • +9
Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

'Mislim da iz ovoga trebamo nešto naučiti. Trebamo se bolje postaviti idući put. Dijalog sa Srbijom je nešto što nam je nužno, bez čega ne možemo, to nam je susjedna i prijateljska zemlja, ali moramo biti svjesni da čovjek koji tamo trenutno ne samo da ima vlast, nego i moć, jednostavno nije prijatelj ove zemlje i da s njim kao sugovornikom Hrvatska ne može dobiti mnogo', rekao je ovaj SDP-ovac te predložio:

'Da se ta komunikacija odvija na liniji predsjednika Vlade, jer to su osobe koje imaju izvršne ovlasti, a predsjednica srpske vlade nema osobni teret koji ima Aleksandar Vučić i za koji mislim da je ogromno opterećenje za odnose Hrvatske i Srbije, ukoliko se njega odredi kao privatnog komunikatora'.