Skuta je izrazito zdrav sir bogat proteinima, a u kombinaciji s njokima postaje prava delicija
SASTOJCI:
400 g skute (velebitske)
2 jaja, lagano razmućena
1 žlica maslaca, omekšalog
muškatni oraščić, svježe nariban
30 g sira parmigiano reggiano, naribanog
sol
pšenični griz
Umak za njoke:
75 g maslaca
2 žlice vode
200 g mladog špinata
PRIPREMA:
Ocijedite skutu. Stavite dvije žličice na kuhinjski papir i ostavite minutu da provjerite je li previše vlažna za njoke. Ako jest, stavite je u cjedilo obloženo gazom ili čistom krpom i ostavite da se višak tekućine ocijedi u hladnjaku, 8-24 sata. Potom ispasirajte skutu i lagano u nju umiješajte jaja. Rastopite žlicu maslaca i također umiješajte u smjesu. Dodajte naribani muškatni oraščić, parmezan i sol i dobro istucite. Trebali biste dobiti mekanu, pjenastu smjesu.
Isipajte griz na pladanj. Pomoću dvije žlice formirajte žličnjake i pustite ih da padnu na pladanj s grizom. Protresite pladanj, tako da se njoki oblože grizom. Možete ih odmah kuhati, ali ako ih ostavite nepokrivene u hladnjaku oko jedan sat, malo će se stvrdnuti i bit će to lakše učiniti. Zagrijte vodu, posolite i pustite da zavri. Smanjite vatru, tako da voda lagano krčka. Kuhajte njoke 3-5 minuta, dok se ne stisnu.
Rastopite maslac na laganoj vatri i dodajte malo vode u njega. Kad njoki budu kuhani, prebacite ih u posudu s maslacem i lagano protresite da se oblože njime. Zagrijte još žlicu maslaca i dodajte nekoliko šaka špinata. Lagano posolite i pustite da špinat uvene te ga pomiješajte s njokima. Posipajte naribanim parmezanom po želji.